• Haberler
  • Gündem
  • İsrail telefonları uzaktan nasıl patlattı? Telefon nasıl patlar?

İsrail telefonları uzaktan nasıl patlattı? Telefon nasıl patlar?

İsrail'den siber saldırı geldi! Hizbullah'ın çağrı cihazları sinyalle patlatıldı. Saldırı sonrasında 8 ölü, 2 bin 750 yaralı var! Olay sonrasında telefonların güvenliği gündeme geldi. Telefonlar uzaktan kontrol edilerek nasıl patlatılır?

Telefon nasıl patlatılır?

Çağrı cihazlarına yönelik siber saldırılar teorik olarak mümkün olsa da, bu cihazlar genellikle günümüzün daha karmaşık siber tehditlerine karşı nispeten basit kalmaktadır. Çağrı cihazları, radyo frekansları aracılığıyla çalıştıkları için, bu frekansların kötü niyetli kişilerce ele geçirilmesi mümkündür. Telefonları patlatma işi aslında zor bir durumdur. Ancak telefonların pillerine yapılacak bir saldırı sonrasında bu mümkün hale getirilmiş olabilir. Zira telefonun patlamasına sebep olacak tek şey bataryasıdır.

İSRAİL NASIL PATLATTI?

İsrail şu ana kadar olayı üstlenmedi. Ancak İddialar oldukça vahim. İddialara göre israil öncelikle hedef aldığı kişilerin cep telefonlarına sızdı ve bir program yükledi. Bu program vasıtasıyla bir bildirim gönderildi. Bu bildirimi tıklayanların Lityum bataryaları bir anda şişti ve patladı.

TELEFON BATARYALARI NASIL PATLAR?

Akıllı telefon bataryaları, aslında cebimizde taşıdığımız hatta çoğu zaman geceleri yastık altına sıkıştırdığımız birer bomba gibi. Elektrik enerjisini depolayan ve belirli süreler boyunca cihalarımızı kullanan bataryalar, her geçen yıl daha da büyüyor. Elbette daha verimli hale geliyorlar ancak akıllı telefonların enerji ihtiyacı da gün geçtikçe arttığı için verimliliği yeni teknolojilere harcıyoruz. Bataryalara ilişkin inovasyonların sayısı her geçen gün artsa da maalesef çözülemeyen bir sorun var: Her an patlamaya müsait olmaları.

Lityum iyon kısaca Li-ion bataryalar, aralarında yanıcı ve organik çözücü bir madde özelliğine sahip elektrolit tabakası bulunan iki elektrot içerir. Normal şartlarda bu iki elektrotun aralarındaki tabaka sayesinde birbirlerine değmemeleri gerekir, böylece bir sorun ortaya çıkmaz. Ancak bu yapıda yaşanacak bir aksama veya yıpranma gibi durumlar patlamaya yol açabilir.

Bakmadan Geçme