• Haberler
  • Dünya
  • İsrail Tükenme Noktasına Geldi Gazze'deki Her Hamle Ülkede Krize Neden Oluyor

İsrail Tükenme Noktasına Geldi Gazze'deki Her Hamle Ülkede Krize Neden Oluyor

Radikal sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, salı günü yaptığı açıklamada tümenin çekilmesini "birçok can kaybına neden olacak vahim bir hata" diye niteleyerek, İsrail lideri Binyamin Netanyahu'yu eleştirdi. 

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden bir tümenini çekmesi Tel Aviv yönetimi içinde tartışma yarattı.

Radikal sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, salı günü yaptığı açıklamada tümenin çekilmesini "birçok can kaybına neden olacak vahim bir hata" diye niteleyerek, İsrail lideri Binyamin Netanyahu'yu eleştirdi. 

Filistin düşmanlığıyla tanınan Ben-Gvir, Hamas'ın Gazze Şeridi yakınındaki Netivot yerleşim birimine dün 25 füze fırlattığına işaret ederek bunun "savaşın temel hedeflerinin gerçekleştirilmesi için Gazze'nin ele geçirilmesinin elzem olduğunu gösterdiğini" savundu. 

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) açıklamasında füzelerin çoğunun hava savunma sistemi tarafından vurulduğu, geri kalanlarınsa yerleşim birimi dışındaki alanlara isabet ettiği bildirilmişti. 

İsrail, Gazze savaşında "yoğun evreyi" sonlandırıyor


Muhalefetteki Ulusal Birlik'ten Gideon Saar da çekilme hamlesini eleştirerek, "Mevcut durumda İsrail ordusunun Gazze'de konuşlandırdığı kuvvetlerin gücünü azaltmak hatadır" dedi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nin güneyindeki operasyonların yoğun evresinin yakında sonlanacağını duyurmuştu. IDF, Gazze'de 80 gündür görev yapan 36. Tümen'in de aynı gün bölgeden çekildiğini bildirmişti. Gallant, bu hamlelerle Gazze Şeridi'ndeki operasyonlarda yeni evreye geçileceğini söylemiş fakat planların detayını paylaşmamıştı. 

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir Hamas yetkilisi, ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'a "Netivot'a düzenlenen füze saldırısı, İsrail'in stratejisinin sonuç vermediğini kanıtlıyor" dedi.

"Bu savaşın uzun süre daha devam edeceği çok açık" diyen Hamas yetkilisi, çatışmaları sonuna kadar sürdürecek silah ve mühimmata sahip olduklarını belirtti.

Netanyahu da 14 Ocak'taki açıklamasında Gazze'deki savaşın "aylar süreceğini" söylemişti. Ancak Washington, Tel Aviv yönetimine operasyonlarda sadece üst düzey Hamas yetkililerine odaklanması için baskı yapıyor. 

Bakmadan Geçme