İsrail Yahya Sinvar'ın Yerini Nasıl Tespit Etti?

Orta Doğu'yu kana bulayan İsrail, Hamas'ın lideri İsmail Heniyye'nin ardından yerine geçen Yahya Sinvar'ı da öldürdüğünü açıkladı. Yaşanan gelişmenin ardından İsrail Yahya Sinvar'ın yerini nasıl tespit etti? Sorusunun cevabı merak konusu oldu.

Gazze'de bir yılı aşkın zamandır 42 binden fazla insanı katleden İsrail, Hamas'ın üst düzey yöneticileri de yönelik de ayrıca operasyon düzenliyor.

Hamas'ın lideri İsmail Heniyye'yi İran'da düzenlediği suikast sonrası öldüren İsrail, yerine geçen Yahya Sinvar'ı da düzenlediği operasyonla şehit etti. 

İsrail'in Hamas'ın iki liderini de çok kısa aralıklarla öldürmesi dünya kamuoyunda geniş yankı uyandırırken Yahya Sinvar'ın yerinin nasıl tespit edildiği de en çok merak edilen sorular arasında yer aldı.

YAHYA SİNVAR YER ALTI TÜNELLERİNDE SAKLANMAYI TERCİH ETMEDİ!

Hamas'ın başına geçtikten sonra tüm dünyanın gözü yeniden Hamas'a çevrilirken Yahya Sinvar'ın korkusuz olma özelliği ön plana çıkartılmıştı.

23 yıl boyunca İsrail hapishanelerinde kalan ve çok ağır işkencelere maruz kaldığı belirtilen Yahya Sinvar'ın İsrail'in bir türlü çözemediği ve yeraltı tünellerinde saklanmayı tercih etmediği ifade edildi.

Hücum yeleğini giyip silahını taşırken, saklanmadan, kaçmadan, direnişin en ön safında yanındaki mücahitlerle birlikte işgalcilerle çatışmaya giren Yahya Sinvar'ın yeri dronelerle tespit edildi.

Yahya Sinvar'ın yeraltı tünellerinde saklanmayı tercih etmemesi, bulunduğu yerin tespitini de kolaylaştırdı.

İsrail ordusu, Yahya Sinvar yeraltı tünellerinde saklanmak yerine sürekli yer üstü alanlarda dolaştığını da öldürüldükten sonra açıkladı.

"SİNVAR'IN YERİNİ İHA İLE TESPİT ETTİK"

Gözler Hamas'tan gelecek resmi bir açıklamaya çevrilmişken İsrail ordusu dikkat çeken bir operasyon görüntüsü servis etti. Servis edilen görüntülerde İsrail'e ait dronenun bir binanın 2. katında içeriye girdiği ve sandalyelerin arasında gizlenen Sinvar'ı görüntülediği anlar yer alıyor.

Elinde büyük bir sopayla bekleyen kişinin Sinvar olduğunu öne süren İsrail ordusunun yayınladığı görüntülerde Hamas liderinin elindeki sopayla insansız hava aracına vurmaya çalıştığı ancak bunu başaramadığı görülüyor. Öte yandan videoda Sinvar'ın bir kolunun olmadığı görülüyor.

ABD YARDIM ETTİ!

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Hamas lideri Yahya Sinvar’ın hayatını kaybettiği operasyonda ABD’nin dahli olmadığını belirterek, "ABD, Hamas liderlerinin izlenmesi ve yerlerinin tespit edilmesiyle ilgili olarak bilgi ve istihbarat katkısında bulunmuştur” açıklamasını yaptı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Hamas lideri Yahya Sinwar’ın hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Pentagon Sözcüsü Tümgeneral Patrick Ryder, "Bu bir İsrail operasyonuydu. Operasyona doğrudan katılan ABD kuvvetleri yoktu” dedi.

Ryder, "ABD, rehinelerin tutulmasından sorumlu olan Hamas liderlerinin izlenmesi ve yerlerinin tespit edilmesiyle ilgili olarak bilgi ve istihbarat katkısında bulunmuştur. Bu da genel olarak operasyona katkıda bulunuyor ama yine de bu bir İsrail operasyonuydu” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme