• Haberler
  • Gündem
  • İstanbul Valiliği, LGBT Derneklerinin Yürüyüşü'ne İzin Vermedi

İstanbul Valiliği, LGBT Derneklerinin Yürüyüşü'ne İzin Vermedi

İstanbul Valiliği, LGBT derneklerinin bu sabah Taksim'de yapılacağını duyurduğu Onur Yürüyüşü'ne izin vermeyecek.

İstanbul Valiliği, 19 Haziran Trans Onur Yürüyüşü ve 26 Haziran LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'nün gerçekleştirilemeyeceğini belirten bir açıklama yayınladı. Valiliğin açıklamasında, yürüyüş çağrılarının bazı basın organları, internet siteleri ve sosyal medyada yapıldığı belirtilerek, kamu düzeni ve katılımcıların güvenliği gerekçe gösterilerek bu yürüyüşlere izin verilmeyeceği ifade edildi. Ayrıca, bu tür etkinliklerin nerelerde yapılabileceğinin yasa gereği önceden ilan edildiği hatırlatıldı ve İstanbulluların bu tür çağrılara itibar etmemeleri istendi.

19 Haziran Trans Onur Yürüyüşü:

İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen Trans Onur Haftası 13 Haziran’da başladı ve geleneksel olarak Trans Onur Yürüyüşü ile sonlanıyor. Bu yıl da 19 Haziran'da Fransız Kültür Merkezi önünden 7. Trans Onur Yürüyüşü yapılması planlanıyordu.

26 Haziran LGBTİ+ Onur Yürüyüşü:

28 Haziran 1969’da New York’ta Stonewall Inn adlı barda eşcinsel ve trans bireylerin baskı ve şiddete karşı ayaklanmasıyla başlayan olaylar, LGBTİ mücadelesinin dönüm noktalarından biri olarak kabul ediliyor ve bu tarih, dünya genelinde Onur Haftası olarak kutlanıyor. Türkiye’de ilk Onur Haftası 1993 yılında "Cinsel Özgürlük Haftası" adı altında kutlanmak istenmiş ancak valiliğin yasakları nedeniyle gerçekleştirilememişti. İlk İstanbul Onur Yürüyüşü ise 2003 yılında, 20-30 kişinin katılımıyla yapıldı ve yıllar içinde büyüyerek 2013 yılında İstiklal’deki yürüyüşe 100.000 kişinin katıldığı ifade ediliyor. Ancak, 2015 yılında 13. Onur Yürüyüşü polis tarafından engellendi. 2016 yılında yapılması planlanan 14. Onur Yürüyüşü için ise LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi tarafından 26 Haziran’a çağrı yapılmıştı.

Valilik Yürüyüşlere neden izin vermedi?

“Valiliğimizce, başta katılımcılar olmak üzere vatandaşlarımızın güvenliği ve kamu düzeni gözetilerek anılan günlerde bu yönde bir toplantı ve gösteri yürüyüşü tertip edilmesine izin verilmeyecektir. Bu tür etkinliklerin nerelerde yapılabileceği de, yasa gereği önceden ilan edilmiştir. Değerli İstanbullu hemşehrilerimizin bu tür çağrılara itibar etmemelerini, Güvenlik Güçlerinin bu yönde yapacağı uyarılara riayet ederek yardımcı olmalarını rica eder, kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

MUHABİR HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme