• Haberler
  • Gündem
  • İstiklal Marşı Okunurken Neden Ayakta Durulur? Ayakta Durmamanın Kanunen Cezası Var mı?

İstiklal Marşı Okunurken Neden Ayakta Durulur? Ayakta Durmamanın Kanunen Cezası Var mı?

Amedspor-Pendikspor maçında İstiklal Marşı okunurken ayağa kalkmayan 2 kişi gözaltına alındı. Yaşanan bu gelişmenin ardından İstiklal Marşı okunurken neden ayakta durulur? Ayakta durmamanın cezası var mı? İstiklal Marşı okunurken nelere dikkat edilmelidir? Sorularının cevabı merak konusu oldu. Detaylar haberimizde...

TFF 1’inci Lig’de mücadele eden Amed Sportif Faaliyetler, sahasının onarımda olması nedeniyle Pendikspor ile 27 Ekim’de Iğdır Şehir Stadyumu’nda karşılaştı. Müsabaka öncesinde TUSAŞ şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Bu sırada N.K. ve B.Y., iddiaya göre ayağa kalkmadı.

Iğdır Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kentte yaşadıkları tespit edilen 2 şüpheliyi, kimliklerini tespit edip gözaltına aldı.

Yaşanan bu gelişmenin ardından İstiklal Marşı okunurken neden ayakta durulur? Ayakta durmamanın kanunen cezası var mı? Sorusunun cevabı merak konusu oldu.

İSTİKLAL MARŞI OKUNURKEN AYAKTA DURMAMANIN CEZASI VAR MI?

Türkiye Cumhuriyeti'nin ve milletinin bağımsızlığını simgeleyen İstiklal Marşı okunurken ayakta durulmamasıyla ilgili Türk Ceza kanununda herhangi bir ceza hükmü yer almıyor.

İstiklal Marşı okunurken ayakta durulmasının temel sebebi, marşın milli bir değer olması ve saygıyla dinlenmesi gerektiğidir. Ayakta durarak, marşın önemini ve değerini vurgulamış oluruz. Ayrıca ayakta durmak, milli ruhun canlı tutulması ve milli kimliğimize sahip çıkılması anlamına gelir. Bu nedenle marş okunurken ayakta durmak, bir gelenek haline gelmiş ve milli duyguların ifadesi haline gelmiştir.

İSTİKLAL MARŞI OKUNURKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

İstiklal Marşı okunurken saygı ve sevgi en önemli unsurlardır. Marşın okunması sırasında dikkatli bir şekilde dinlenmeli ve marşın anlamı üzerine düşünülmelidir. Milli bir değer olan İstiklal Marşı, ülkemizin bağımsızlık mücadelesini ve milli kimliğimizi simgeleyen önemli bir semboldür. Bu nedenle marşın okunması sırasında duygusal bir bağ kurulmalı ve milli ruhun canlı tutulması için çaba gösterilmelidir.

Türk Ceza Kanunun 300. Maddesinde ise;

"İstiklal Marşını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu maddede tanımlanan suçların yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır." ifadesi yer alıyor.

 

Bakmadan Geçme