• Haberler
  • Dünya
  • İsveç Kararı Sonrası, Kanada Türkiye'ye Ambargoları Kaldırdı

İsveç Kararı Sonrası, Kanada Türkiye'ye Ambargoları Kaldırdı

Kanada, 2020 yılından beri Türkiye'ye yönelik uyguladığı ambargoları kaldırdığını duyurdu. Karar, İsveç'in NATO'ya üyelik süreçlerinin onaylanmasıyla yürürlüğe girecek.

Reuters, Kanada'nın, Türkiye'ye 2020 yılından bu yana uyguladığı silah ambargosunu kaldırdığını bildirdi.

Türkiye Özellikle bir çok ülkenin almak için sıraya girdiği ve terör operasyonlarında kilit öneme sahip İnsansız Hava Araçlarının kamera başta olmak üzere bazı parçalarını Kanada'dan ithal ediyordu

TÜRKİYE'YE UYGULADIĞI AMBARGOLAR KALDIRILDI


Kanada ve Türkiye, kullanım alanlarının şeffaf olması karşılığında drone parçaları ihracatını yeniden başlatma konusunda da anlaşmaya vardı.

Söz konusu kararların TBMM'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay sürecinin tamamlanmasıyla yürürlüğe girecek.

KANADA NELERE AMBARGO KOYMUŞTU?

Edinilen bilgiye göre; Türk SİHA’ları, Kanada merkezli L3Harris WESCAM tarafından geliştiriken MX-15 tipi FLIR yani görüntüleme sistemlerini kullanıyorlar. Kanada’nın bu konuda uyguladığı ambargonun, kısa vadede bir sorun yaratmayacağı ancak katı bir şekilde uygulanması durumunda orta vadede olumsuz sonuçlara yol açabileceği tahmin ediliyor. Türkiye’den de ASELSAN, uzun süredir FLIR alanında çalışmalar gerçekleştirmekte. Ayrıca, SİHA üreticileri tarafından bu yönde yerlileştirme çalışmalarının uzun süre önce başlatıldığı biliniyor.

Ayrıca, halihazırda Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan bazı hava araçları da Kanada üretimi motor sistemleriyle donatılmış durumda.

Bakmadan Geçme