• Haberler
  • Dünya
  • İzlanda'da yanardağ patlaması Acil durum ilan edildi

İzlanda'da yanardağ patlaması Acil durum ilan edildi

İzlanda'nın Gindavik kasabası yakınlarındaki yanardağ patladı, ortaya cehennemi andıran görüntüler çıktı.

İzlanda Meteoroloji Ofisinden (IMO) yapılan açıklamaya göre Reykjanes Yarımadası’nın Grindavik kasabası yakınındaki yanardağ, haftalardır meydana gelen depremlerin ardından yerel saatle 22.17’de patlayarak lav ve kül püskürttü.

Patlama sonrasında yayılan lavlarla birlikte cehennemi andıran görüntüler ortaya çıktı.

Tehlike nedeniyle daha önce Kasabadaki 4 bin kişi geçtiğimiz ay tahliye edilirken, yanardağ yakınındaki bir kaplıca da kapatıldı. Polis ekipleri acil durum pozisyonuna geçerken Grindavik kasabasına giden tüm yolları kapatılıp sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Son 24 saat içerisinde 1000 depremin kaydedildiği bölgede depremlerin ardından yanardağ lav püskürtmeye başladı.

İzlanda Meteoroloji Genel Müdürlüğü, patlamanın tam olarak nerede meydana geldiğinin ve boyutunun tespiti için bölgeye bir helikopter gönderildiğini açıkladı. Açıklamada, ilk belirlemelere göre, patlamanın Reykjavik'in güneyindeki Hagafell kasabası yakınlarında meydana geldiği belirtildi.

Önceliğimiz can kaybını önlemek

Helikopterden elde edilen görüntü ve fotoğraflar kamuoyuyla paylaşıldı.

İzlanda Cumhurbaşkanı Gudni Johannesson patlama sonrası yaptığı açıklamada, önceliklerinin can kaybını önlemek olduğunu ancak doğanın korunması için de gereken tüm çabayı göstereceklerini belirtti.

Öte yandan yanardağ patmalası sonrasında şuana kadar kayda geçen herhangi bir can kaybı olmadığı ifade edildi.

Saniyede 200 metreküp lav çıktı

Sismologlar ise yaptıkları değerlendirmede yanardağ patlamasıyla birlikte saniyede yaklaşık 100 ila 200 metreküp lavın ortaya çıktığını, bu oranın bölgede daha önce meydana gelen patlamalardan birkaç kat daha fazla olduğuna dikkat çekiyor.

Bakmadan Geçme