İzlanda'nın Yeni Cumhurbaşkanı Belli Oldu

İzlanda'da dün gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimini resmi olmayan sonuçlara göre Halla Tomasdottir kazandı.

İzlanda'nın yeni cumhurbaşkanı, iş insanı Halla Tomasdottir oldu. Ülkede dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde resmi olmayan sonuçlara göre Tomasdottir, nüfusu 383 bin 726 olan ve 266 bin 935 seçmenin bulunduğu ülkede oyların yüzde 34'ünü alarak birinci oldu. En yakın rakibi eski başbakan Katrin Jakobsdottir ise yüzde 24 oy aldı.

4 YIL BOYUNCA ÜLKEYİ YÖNETECEK

55 yaşındaki Tomasdottir, İzlanda'yı 4 yıl boyunca yönetecek ve resmi sonuçların açıklanmasının ardından görevi şu anki Cumhurbaşkanı Gudni Johannesson'dan devralacak.

Eski İzlanda Başbakanı Katrin Jakobsdottir, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabilmek için 5 Nisan'da görevinden istifa etmişti.

HALLA TOMASDOTTİR KİMDİR?

11 Ekim 1968 doğumlu, İzlanda'nın gelecek dönem başkanı, aynı zamanda bir iş insanı ve konuşmacıdır. 1998 yılında Reykjavík Üniversitesi'nin kurucu ekibinin eski bir üyesidir. Halla aynı zamanda bir yatırım şirketi olan Auður Capital'in kurucularından biridir.

Halla daha önce 17 Mart 2016'da İzlanda başkanlığına adaylığını açıklamıştı.  Oyların %27,9'unu alarak, kazanan Guðni Th.'den sonra ikinci en yüksek oy oranına ulaştı. Jóhannesson %39,1 aldı. 

1 Haziran 2024'te Halla, İzlanda başkanlık seçimlerini eski başbakan Katrín Jakobsdóttir'i yaklaşık 10 puanlık bir farkla mağlup ederek kazandı. 

MUHABİR HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme