• Haberler
  • Gündem
  • Kariye Camii Nerededir? Nasıl Gidilir? Kariye Camii Tarihçesi

Kariye Camii Nerededir? Nasıl Gidilir? Kariye Camii Tarihçesi

Ayasofya Camii'nden sonra, Fatih'te bulunan ve fetihten sonra camiye çevrilen önemli eserlerden biri olan Kariye Camii de 79 yıl sonra törenle ibadete açılacak. 

Vakıflar Genel Müdürlüğü, kiliseden camiye, camiden müzeye, müzeden 2020 yılında tekrar camiye çevrilen Kariye Camii'nin 4 yıl süren restorasyonunun ardından 6 Mayıs Pazartesi günü açılacağını duyurdu. 

KARİYE CAMİİ'NE NASIL GİDİLİR?

Kariye Müzesi, İstanbul'un Edirnekapı semtinde yer almaktadır. Ulaşım kolaylığı sebebiyle yerli - yabancı turistin uğrak yeridir.

ANADOLU YAKASINDAN GELENLER İÇİN

Kadıköy'den Eminönü vapuruna bininiz. Eminönü otobüs duraklarından 31E, 32, 336E, 36KE, 37E numaralı otobüslerden birine binerek Edirnekapı durağında indiğinizde Kariye Müzesi'ne ulaşabilirsiniz.

AVRUPA YAKASINDAN GELENLER İÇİN

Beylikdüzü, Avcılar, Küçükçekmece, Zeytinburnu taraflarından geliyorsanız herhangi bir Metrobüs durağından metrobüs ile Edirnekapı durağında inerek üst geçitten sağ taraftan çıkarak 5 dakikalık bir yürüyüş ile Kariye Müzesi'ne ulaşabilirsiniz.

Kariye Camii Nerededir? Nasıl Gidilir? Kariye Camii Tarihçesi

KARİYE CAMİİ TARİHÇESİ

Kariye Camii aslında büyük bir manastır kompleksine ait bir kilise binasıdır. Orijinal ismi Chora’dır ve Antik Yunanca’da kırsal alan, şehrin dışı, boş alan gibi anlamlara gelir. Bu ismin verilmesinin birçok nedeni vardır. Bunlardan birisi de kırsal bir bölgede yer alıyor olmasıdır. 

Kariye Camii Nerededir? Nasıl Gidilir? Kariye Camii Tarihçesi

Kariye Kilisesi’nin bulunduğu alanın erken Hristiyanlık tarihi için önemli olduğu konusunda bazı antik kaynaklar mevcuttur. Bu kaynaklardan 10. yy’da yaşamış Simeon Metaphrates’e göre İmparator Diokletian döneminde 298 yılında Nikomedia, yani bugünkü ismiyle İznik’teki büyük katliamda şehit olan Aziz Babylas ve 84 öğrencisinin mezarları 4. yy’ın başında bugünkü Kariye’nin olduğu alana nakledilmiştir. Bundan sonra Kariye’nin bulunduğu bu alan kutsal bir alan olarak kabul edilmiştir. 4. yy’da bu bölgede bir şapel inşa edilmiştir ancak kısa bir süre sonra yıkılmıştır.

Kariye Camii Nerededir? Nasıl Gidilir? Kariye Camii Tarihçesi

İmparator Jüstinyen, harabe olan bu şapelin yerine 536 yılında bu alana manastır inşa ettirmiştir. 557 yılında yıkılan bu yapı tekrar yapılmıştır ve 14. yy’a dayanan şimdiki yapı inşa edilene kadar 9, 11 ve 12. yy’da tahribatlarla tekrar tekrar inşa edilmiştir. Günümüzdeki yapı 14. yy’da Bizans İmparatoru II. Andronikos’un saray ve hazine görevlisi olan Theodoros Metokhites tarafından yaptırılmıştır.

Bakmadan Geçme