• Haberler
  • Gündem
  • Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. Yılı Kutlu Olsun! Başbuğ: 'Erbakan ve arkadaşları neredeyse adanın tümünü alacaktı'

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. Yılı Kutlu Olsun! Başbuğ: 'Erbakan ve arkadaşları neredeyse adanın tümünü alacaktı'

Kıbrıs Barış Harekatı'nda hücum emrini çeken proje subayı olan ve Türkiye'nin eski Genelkurmay Başkanlarından İlker Başbuğ, yaşadıklarını anlattı.

Odatv'de Gazeteci Soner Yalçın'ın "Oradaydım" belgeseline konuk olan İlker Başbuğ, 50. Yıldönümünde Kıbrıs Barış Harekatı’nı anlattı.

Dikkat çeken ifadeler kullanan eski Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ, ''1974'te rahmetli Erbakan ve arkadaşları neredeyse adanın  tümünü alacaktı, durmak yoktu. Ben hiç unutmuyorum o anda, bi masaya vurduğunu gördüm böyle. Küt'' ifadelerini kullandı.

KIBRIS BARIŞ HAREKATI

Osmanlı Devleti'nin, 1878'deki Rusya ile yaptığı savaştan yenilgiyle ayrılmasının ardından, yardım karşılığı İngiltere'ye kiralanan Kıbrıs, 5 Kasım 1914'te ise İngiltere tarafından tamamen ilhak edildi. Ada, 1923'te imzalanan Lozan Anlaşması ile tamamen İngiltere'ye bırakıldı.

Kıbrıs'ın ve Anadolu'nun batı yakasının Yunanistan'a bağlanmasını hedefleyen "Enosis" hayallerini 1821'den beri sürdüren Kıbrıslı Rumlar, İngiltere yönetiminde Yunanistan'ın desteğiyle bu planlarını açıkça ilan etmeye başladı.

5 Ağustos 1964'te Rum ve Yunan birlikleri Erenköy bölgesindeki Kıbrıs Türk halkına karşı saldırıya geçti. Yunan uçaklarının Erenköy bölgesini bombalaması sonucu birçok Türk şehit edildi.

Türkiye bu durum üzerine sınırlı bir hava harekatı düzenledi ve Türk halkına yönelik toplu bir katliamı önledi, Rum birlikleri bozguna uğratıldı.

8 Ağustos 1964'te uçağı düşürülen Türk pilot Yüzbaşı Cengiz Topel, hiçbir yara almadan Rumlara esir düştü. Topel, daha sonra yapılan Rum işkenceleri sonucu şehit oldu.

Türkiye, 20 Temmuz 1974'te garantör devlet olarak müdahale hakkını kullandı ve Türk Silahlı Kuvvetleri, Kıbrıs Barış Harekatı'na başladı.

Birleşmiş Milletlerin çağrısı üzerine 22 Temmuz 1974'te ateşkes sağlandı ve çatışmalar durdu.

Kıbrıs adasındaki taraflar arasında 25 Temmuz 1974'te "Cenevre Görüşmeleri" başladı. Yunanistan ve Rum tarafının, istekleri kabul etmemesi ve adadaki Türk halkına karşı katliam yapma ihtimalleri ikinci harekatı zorunlu hale getirdi.

Bu kapsamda, "Ayşe tatile çıksın" parolasıyla 14 Ağustos 1974'teki "İkinci Kıbrıs Barış Harekatı" ile adaya barış ve huzur getirildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri harekat süresince, 498 Mehmetçik ve Kıbrıslı 786 mücahidi şehit verdi.

Bakmadan Geçme