• Haberler
  • Sağlık
  • Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Virüsü (KKKA) Belirtileri Nelerdir?

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Virüsü (KKKA) Belirtileri Nelerdir?

Sıcak havalar ile birlikte ortaya çıkan kenelerden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsünün belirtileri ve ne yapılması gerektiğine dair Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya vatandaşları bilgilendirdi.

Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, sıcak havalar ile birlikte ortaya çıkan kenelerden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsüne karşı vatandaşları uyararak vakit kaybedilmeden muayene olunması gerektiğini belirtti.

KENE ISIRMASI BELİRTİLERİ

Kene ısırmasının belirtilerine değinen Dr. Sarıkaya, “Kene ısırması belirtileri en yaygın olanı reflekslerin zayıflaması veya ortadan kaybolması ve bu durum kendisini daha çok genellikle kas güçsüzlüğü ile gösterir. Diğer belirtiler arasında ise hafif baş ağrısı, halsizlik ve vücutta döküntü, mide bulantısı ve kusma, ateş, lenf düğümlerinin şişmesi, kaslarda ve eklemlerde ağrılar, boyun sertleşmesi vb. gibi keşifler gözlemlendiğinde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir” ifadelerini kullandı.

KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ NEDİR?

Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA), Nairovirüslerin neden olduğu ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden kene kaynaklı bir enfeksiyondur.

Son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen, bu enfeksiyonlarda ölüm oranları hala yüksektir.

İnsanlarda klinik ve subklinik olarak seyreden, kenelerin vektörlük yaptığı ve insanlarda sendromlar halinde görülen önemli bir enfeksiyondur.

İnsanlarda başlıca ensefalitler, kısa süren ateşli hastalıklar, kanamalı ateşler, poliartrit ile ön plana çıkan sendromlar şeklinde görülür.

Bakmadan Geçme