• Haberler
  • Yaşam
  • Kışın bağışıklığınızı güçlendirecek bitki çayları

Kışın bağışıklığınızı güçlendirecek bitki çayları

Kış aylarının getirdiği soğuk hava ile vücut direncimiz bazen düşebiliyor. Ancak doğal yöntemlerle bunlara hazırlıklı olmak mümkün. İçinizi ısıtacak çeşit çeşit bitki çayları her yönden çok faydalı...

Soğuk havaların gelmesiyle birlikte, kış mevsimine de yavaş yavaş giriş yapıyoruz. Havaların soğuması grip, nezle gibi kış hastalıklarının artmasına neden oluyor. İşte tam da böyle havalarda, içimizi ısıtacak çorbalar ve bitki çayları yardımımıza koşuyor. Hastalıklara karşı bağışıklığınızı güçlendirmek, sakinleşmek ve dinlenmek amacıyla evde kolayca yapabileceğiniz bitki çaylarını mutfağınızdan eksik etmemeniz gerektiğini hatırlatıyor, şifa olsun diyerek listemize başlıyoruz.

Önemli Not: Kronik rahatsızlığı olan kişiler, hamileler, emziren anneler ve alerjik bünyeye sahip olan kişiler, bitki çaylarını içmeden önce mutlaka doktora danışmalı, doktorun onay vermediği hiçbir ürün kullanılmamalıdır. 

IHLAMUR

Bitki çayı dendiğinde akla ilk gelen ve annelerimizin biz küçükken sık sık hazırladığı içeceklerin başında yer alan ıhlamur, faydaları en çok bilinen bitkilerden bir tanesidir. Sıklıkla tercih edilen bitki çaylarından biri olan ve hemen herkes tarafından sevilen ıhlamur; soğuk algınlığı, nezle, öksürük gibi yaygın kış hastalıklarının tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca burun tıkanıklığını açmak için de ıhlamur çayının buharından faydalanabilirsiniz.

KUŞBURNU

C vitamini deposu olan kuşburnu, yalnızca metabolizma için vazgeçilmez bir bitki değildir. Enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı da vücudunuzu korur. İçerisinde bulunan meyve asitlerinin kabızlığa iyi gelmesi sebebiyle oldukça etkilidir. Ayrıca, solunum sistemi için çok faydalı olan ve astıma da iyi gelen kuşburnu, rahatlıkla tercih edeceğiniz bir bitki çayı olacaktır.

ZENCEFİL

Zencefil, faydaları saymakla bitmeyecek derecede şifalı ve önemli bir bitkidir. Her derde deva zencefil, çay formunda tüketildiğinde soğuk algınlığı, öksürük gibi rahatsızlıklara iyi gelmesinin yanı sıra mide ağrıları için de bire birdir. Bunun yanında, mantar enfeksiyonlarının tedavisinde de tercih edilebilir.

Baş ağrıları ve romatizmal hastalıkların tedavisi için de zencefilin ağrı kesici özelliğinden faydalanılır. Zencefili balla karıştırıp macun kıvamına getirerek tükettiğiniz takdirde, yine öksürük boğaz ağrısı ve balgam gibi şikayetlerin önüne geçebilirsiniz.

ZEYTİN YAPRAĞI ÇAYI

Son yılların en popüler çaylarından biri olan zeytin yaprağı çayı, ara öğünlerde tüketilir. Kurutulmuş zeytin yaprakları ve sıcak su ile hazırlanır.

HİBİSKUS ÇAYI

Son dönemlerde adını sıkça duymaya başladığımız hibisküs, antioksidan madde ve C vitamini bakımından zengin olan bir bitkidir. Ayrıca anti-bakteriyel ve anti-inflamatuar özellikleriyle soğuk algınlığı, grip ve ateş gibi rahatsızlıklara meydan okumak mümkündür. Hibisküs çayının sakinleştirici görevi gördüğü ve kasları gevşettiği de yine önemli bir bilgidir. Yatıştırıcı özelliği sayesinde hibisküs çayını stresli bir günün ardından keyifle içebilirsinİZ.

SUMAK ÇAYI

Enfeksiyonlarla mücadele eden sumağı, bu kez bitki çayı yapımında kullandık. Güçlü bir antioksidandır. Antioksidan özelliği sayesinde vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasını kolaylaştırır.

EKİNEZYA ÇAYI

Ekinezya, listemizdeki diğer bitkiler kadar popüler olmasa da sizleri faydalarından ve tadının güzelliğinden mahrum bırakmak istemedik. Kışın sıklıkla karşılaşılan gribal enfeksiyonlara, soğuk algınlığına ve üst solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesine ek olarak hastalıklardan kaynaklanan ağrıları da hafifletmesiyle bilinir. Bu lezzetli çayı tariflerinize eklemeyi unutmayın.

Bakmadan Geçme