- Haberler
- Gündem
- Köfteci Yusuf ile İlgili Rapor Neden 8 Ay Sonra Ortaya Çıktı? 8 Ay Boyunca Neden Beklendi?
Köfteci Yusuf ile İlgili Rapor Neden 8 Ay Sonra Ortaya Çıktı? 8 Ay Boyunca Neden Beklendi?
Türkiye'de insanların en çok tercih ettiği mekanlardan birisi olan Köfteci Yusuf'un kullandığı etlerde domuz eti çıktığı kesinleşti. Yaşanan gelişmenin ardından raporun 8 ay sonra kamuoyu ile paylaşılması ise ayrı bir tartışma konusu oldu.
Tarım Ve Orman Bakanlığı'nın yayınladığı taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesinde domuz eti sattığı ifade edilen ünlü firmanın Köfteci Yusuf olduğu şubat ve mart ayı raporlarıyla ortaya çıktı.
Gelişme büyük ses getirirken ünlü köftecinin ürünlerini "Helal Sertifika" adı altında satışa sunduğu da firmanın internet sitesini inceleyen vatandaşların dikkatini çekti.
Vatandaşa domuz eti yediren firmanın Köfteci Yusuf olduğu kesinleşti. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın muayene ve analiz raporuna göre; 27 Şubat ve 7 Mart tarihlerinde numune olarak alınan dana eti döneri ve tüketime hazır pişmiş köftede domuz etine rastlandı.
Yaşanan gelişmelerin ardından kamuoyunda rapor tarihi 2'inci ay olmasına rağmen neden 10'uncu ayda açıklandı? 8 ay boyunca neden beklendi? Sorularının cevabı merak konusu oldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın muayene ve analiz raporuna göre; 27 Şubat ve 7 Mart tarihlerinde numune olarak alınan dana eti döneri ve tüketime hazır pişmiş köftede domuz etine rastlandı. Yapılan incelemelerde, tek tırnaklı ya da kanatlı hayvan eti ise tespit edilemedi.
İncelemeler pişmiş köfte eti ve dana eti dönerinden numune alınarak yapıldı. Pişmiş köfte etinden 300 gram, dana eti dönerinden 400 gram numune alındı. Raporlara göre her iki üründe domuz eti tespit edildi.
ÜRÜNLERİNDE DOMUT ETİ KULLANAN FİRMADAN HENÜZ BİR AÇIKLAMA YAPILMADI
Köfteci Yusuf'un, isminin açıklanmaması için bakanlıktan önce harekete geçip konuyu mahkemeye taşıyarak yürütmeyi durdurma kararı aldığı ve firmanın taklit/tağşiş listesinde adının açıklanmasını engellediği ileri sürüldü. Ancak, konuya ilişkin mahkeme kararı ortaya çıkmadı. Firmadan ve bakanlıktan da bu konuda açıklama yapılmadı.
ÜRÜNLERİ "HELAL SERTİFİKA" ADI ALTINDA SATMIŞLAR
Paylaşılan raporlar sonrası, firmanın internet sitesinde yer alan 'Helal Sertifikası' gündem oldu. İlgili bölümde yer alan açıklamalar şu şekilde; "Ürünlerimizde kullandığımız belirli ırktaki dana ve kuzuların %20'si kendi çiftliğimizden, %70'i anlaşmalı çiftçi ve profesyonel işletmelerden, %10'u ise sürekli alım yaptığımız büyük toptancılardan sağlanmaktadır. Tedarikçilerimizin bizim için kullandığı bu hayvanların doğumundan sonraki her aşamasını geriye dönük olarak araştırılıp izlenebilirliğini sağlayacak sistemlerin kullanması güvenilirliği açısından zorunlu tutulmaktadır.