• Haberler
  • Yaşam
  • Küfür Etmek Orucu Bozar mı? Kaza Gerekir mi? Oruçluyken Küfür Etmek Orucu Bozar mı?

Küfür Etmek Orucu Bozar mı? Kaza Gerekir mi? Oruçluyken Küfür Etmek Orucu Bozar mı?

Toplumda en çok merak edilen konunun başında ise küfür etmek orucu bozar mı? Oruçluyken küfür edilirse kaza gerekir mi? Oruçluyken küfür etmek orucu bozar mı? Küfür edince oruç bozulur mu? Sorularının cevabı merak konusu oldu.

11 Ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle birlikte insanlar orucu bozan hal ve durumlar konusunda araştırma yapmaya başladı.


Toplumda en çok merak edilen konunun başında ise küfür etmek orucu bozar mı? Oruçluyken küfür edilirse kaza gerekir mi? Oruçluyken küfür etmek orucu bozar mı? Küfür edince oruç bozulur mu? Sorularının cevabı merak konusu oldu.

Oruç tutmak İslam’ın; Kelime-i şehadet getirmek, namaz kılmak, zekat vermek, hacca gitmek ve oruç tutmak olmak üzere 5 şartından birisi.

Kelime-i Şehadet getirerek “Müslüman’ım” diyen ve sağlık açısından tutmasına engel durumu olmayan her Müslüman’a farz olan bu ibadetin yerine getirilmesi gerekiyor.
Yüce yaratıcı Cenab-ı Allah ramazan ayında oruç tutulmasını Müslümanlara farz kılmış.

KÜFÜR ETMEK ORUCU BOZAR MI? KAZA GEREKİR Mİ?

Ramazan ayında açlığın da vermiş olduğu bir durumla insanlar normal zamandan çok daha fazla gergin ve stresli olabiliyor. Özellikle trafikte zaman zaman yaşanan tartışmalar küfürleşmeye kadar gidebiliyor. Bu durumda oruçlu olan kişiler küfür etmek orucu bozar mı sorusunun cevabını da merak ediyor.


Küfür ve benzeri hakaretler, insanların ve Allah’ın hoşlanmadığı ifadeler İslam inancına göre kötü ahlak olarak nitelendiriliyor ve oruçlu olsun veya olmasın herkes için haram kılınmış.

Orucun en önemli adaplarından başında oruçluyken kötü söz-küfür söylememek geliyor. Bununla birlikte yalan söylememek, gıybet etmemek, gözünü ve kulağını namahremden korumak, Kur’an-ı Kerim okumak, salavat-ı şerife getirmek de diğer adapları arasında yer alıyor.

Oruç dini bir vazife ve bu vazifenin eksiksiz ve en güzel bir şekilde yerine getirilmesi önem arz ediyor.

Müslüman her zaman güzel ahlaklı olmalı haram ve harama yakın davranışlardan söylemlerden kaçınmalıdır. Oruç da bir ibadet olduğuna göre ibadet halindeyken bu gibi davranışlara normal zamandan çok daha fazla dikkat edilmesi gerekmektedir.

Oruçlu kişinin günahlardan uzak kalarak oruç ibadetini maksadına uygun bir şekilde yerine getirmesi istenmektedir. 

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun "küfür etmek orucu bozar mı?" sorusuna verdiği cevap ise şu şekilde; Müslüman her zaman ve her yerde haramlardan sakınmalı, başta oruç olmak üzere ibadetle geçirilen Ramazan ayında ise daha da dikkatli davranmalıdır. Oruçlu kimsenin tüm günahlardan sakınarak oruç ibadetinin maksadına uygun hareket etmesi gerekir. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır: “Her kim yalan söylemeyi ve yalanla amel etmeyi bırakmazsa, o kimsenin yemesini içmesini bırakmasına Allah’ın hiçbir ihtiyacı yoktur.” (Buhari, Savm, 8). Oruçlu olan kimsenin yalan konuşmaktan ve yalanla iş yapmaktan uzak durduğu gibi gıybet, kötü söz söylemek, kul hakkı yemek, harama bakmak, kumar oynamak vb. yasak davranışlarda bulunmaktan da uzak durması gerekir. Bu itibarla oruçlu bir kişinin davranışlarına daha çok dikkat etmesi gerekir. Dinin yasakladığı bir eylemin yapılması dinen caiz olmasa da, bu işlem orucu bozmaz. Küfür eden kimsenin derhal tevbe etmesi ve aynı hataya tekrar düşmemesi gerekir.

Bakmadan Geçme