• Haberler
  • Yaşam
  • Kurban Derisi Nasıl Yüzülür? Kurban Keserken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kurban Derisi Nasıl Yüzülür? Kurban Keserken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kurban bayramı sebebiyle internette en çok aratılan konuların başında kurbanlık hayvanların nasıl kesileceği ve kurban derisinin nasıl yüzüleceği geliyor. Kurban kesecek müslümanlar 'Küçükbaş hayvanın derisi nasıl kolay yüzülür?' , 'Büyükbaş hayvanın derisi nasıl yüzülür?' şeklinde inceleme yapıyorlar. Pek çok kişi internette 'Pratik kurban derisi yüzme yöntemi' , 'Koyun derisi nasıl yüzülür?' , 'kurban derisi nasıl yüzülür püf nokta' gibi soruların cevabını araştırıyor. İşte kurban kesimine dair tüm detaylar...

Kurban bayramı öncesi vatandaşların büyük çoğunluğu internette hayvan derisinin nasıl yüzüleceğini, kurban etinin nasıl parçalanacağını araştırıyor.

KURBAN NE ZAMANA KADAR KESİLEBİLİR?

Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar.

Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamında son bulur. (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesmekte sakınca yoktur.

Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha münasiptir. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436).

KURBAN DERİSİ YÜZMENİN PÜF NOKTALARI

Kurban kesim işlemi sırasında hayvanın derisinin yüzülmesi zorlayıcı ve hassas bir işlemdir.

-Kurbanın derisi yüzülürken derinin dış tarafının etle temas etmemesine dikkat edilmelidir.

-Yüzme işlemine başlarken ayaktan gövdeye doğru yüzülür. Ardından hayvanın baş kısmı yüzülür.

-Küçükbaş hayvanların derisi yüzülürken bilek tarafından küçük bir delik delinir. Bu delikten bir hortum sokulması ile deri yüzme işlemini daha da kolaylaştıracaktır. Hortum ile derinin altına hava verebilirsiniz ya da üfleyebilirsiniz. Hava verilen deriyi yırtarak yüzebilirsiniz. Bıçak ile bu şekilde deri ve eti birbirinden ayrıştırabilirsiniz. Aynı işlemi büyükbaş hayvan içinde yapabilirsiniz.

-Bir başka yöntem de ise hayvanı bacaklarından bir çengele asabilirsiniz. Asılan hayvanın derisini bıçak darbeleriyle yüzebilirsiniz.

KURBAN KESERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kurban keserken dikkat edilmesi gereken durumlar şöyledir:

- Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi şarttır. Bu şekilde yapılan bir kesim esnasında hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir ayrım yoktur.

-Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına dikkat edilmelidir.

-Kurbanlık hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Dolayısıyla hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi seri bir şekilde tamamlanmalıdır.

-Çevre temizliği için gerekli önlemler alınmalıdır.

-Hayvanların bir diğerinin kesimini görmemesine dikkat edilmelidir.

Bakmadan Geçme