Kuru öksürük nasıl geçer?
Kuru öksürük kış aylarının getirdiği kaçınılmaz bir durum. Kuru öksürükten kurtulmanın yolları da mevcut. Dikkat edilmesi gereken noktaları ve alınması gereken önlemleri haberin detaylarında bulabilirsiniz.
Soğuk havalar bastırmışken karşılaşma olasılığımızın arttığı kuru öksürük nedir?
Öksürük vücudun dışarıdan gelen faktörlere karşı geliştirebildiği bir refleks veya bir hastalığın semptomu olarak ortaya çıkar. Kısa süreli gerçekleşebileceği gibi bazı ciddi durumlarda geceleri şiddetlenen ya da uzun süreli geçmeyen kuru öksürük atakları meydana gelebilir. Kuru öksürük mukus üretimi olmayan boğazda gıdıklanma hissi ile ortaya çıkmaktadır. Soğuk algınlığı, grip ya da bronşitten sonra görülebilir. Bunların yanında kalp yetmezliği ve akciğer kanseri gibi hastalıklar da kuru öksürük nedenleri arasında sayılır. Bazı kişilerde kuru öksürüğün yanında göğüste sıkışma ve göğüs ağrısı da olabilir.
Kuru öksürük, balgam veya mukus üretilmemesiyle ortaya çıkan verimsiz öksürük çeşididir. Kuru öksürük genellikle geçicidir ve aslında nadiren arkasında ciddi bir sebep yatar. Kuru öksürüğü balgamlı öksürükten ayıran farkı balgamın vücuttaki mikrobu atmaya, boğazı temizlemeye yardımcı olmasıdır, kuru öksürükte bu gerçekleşmediği için ataklar halinde gelebilen kuru öksürük oldukça rahatsız edicidir. üst solunum yolları enfeksiyonu olarak bilinir. Bunu yanında alerjiler ve virüsler de kuru öksürüğe zemin hazırlar. Evde uygulayabileceğiniz yöntemler ve bitkisel tedaviler kuru öksürüğe iyi gelir.
Nasıl Geçer?
Kuru öksürük her zaman ciddi hastalıklar nedeniyle gelişmez. Anlık sigara dumanına maruziyet, kirli hava solumak gibi durumlar da neden olabilir. Aynı zamanda kuru öksürüğe neden olan hastalık tedavi ediliyorsa kuru öksürüğün geçmesi zaman alabilir. Bu gibi durumlarda kişilerin kuru öksürüğü hafifletmek için yapabilecekleri şeyler de mevcuttur. Bunlar çeşitli bitkiler, gıdalar ya da rahatlatıcı uygulamalardır. Kuru öksürüğü rahatlatmak için kullanılabilecek besinler şunlardır:
Bal: 1 yaşından büyük bebekler, çocuklar ve yetişkinler için kuru öksürük semptomlarını hafifletmede kullanılan bir gıda baldır. Bal antibakteriyel özellikler gösterebilmesi nedeniyle tercih edilebileceği gibi yapısı sayesinde boğazı kaplayarak tahrişi hafifletebilir. Fakat bal kullanımı özellikle çocuklarda ve bebeklerde kullanılmadan önce bir doktora danışmak gerekir. Kuru öksürük için bal direkt tüketilebileceği gibi bitki çaylarına ya da ılık suya karıştırılarak da tüketilebilir.
Zerdeçal: Zerdeçal içerisinde kurkumin isimli bileşiği barındırır. Bu bileşik anti-inflamatuar, antiviral ve antibakteriyel etkiler gösterebilir. Olası bu etiler sayesinde kuru öksürüğün artmasına neden olan boğaz tahrişinin giderilmesine yardımcı olur. Zerdeçal çay olarak tüketilebileceği gibi meyve sularına eklenerek de tüketilebilir.
Zencefil: Antibakteriyel ve antiinflamatuar etki gösterebilen bir başka gıda ise zencefildir. Özellikle soyulmuş zencefil kökünün ılık suda bekletilmesi ve bu suyun bal eklenerek tüketilmesi kuru öksürüğün hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Nane: Mentol içeriği sayesinde nane çayı ya da nane pastili tüketmek boğazda bulunan sinir uçlarının ağrıyı algılamasını azaltabilir ve öksürme refleksinin giderilmesine yardımcı olur.
Sadece çeşitli besinlerin tüketilmesi değil aynı zamanda rahatlatıcı uygulamalarda bulunmak da kuru öksürüğü gidermeye yardımcı olabilir.
Kuru öksürüğü gidermede yardımı dokunabilecek diğer tavsiyeler şunlardır:
Hava Nemlendiricisi Kullanmak: Kuru öksürüğü şiddetlendiren etkenlerden biri de havanın kurumasıdır. Havayı bir nemlendirici cihaz ile nemlendirmek nefes alırken rahatlama sağlayarak kuru öksürüğü azaltabilir.
Hava Temizleyicisi Kullanmak: Toz, duman ya da alerjen maddeler nedeniyle kapalı alanlarda artan kuru öksürüğün azalması için hava temizleyici kullanılabilir. Hava temizleyici tahriş edici maddeleri kendine çekerek kişinin solumasının önüne geçer.
Sıvı Tüketmek: Kuru öksürüğün en önemli nedeni boğazın tahriş olması ve mukus salgısının azalarak boğazı kurutmasıdır. Ilık su, bitki çayı ya da sıcak içecekler tüketmek öksürüğe neden olan bölgeyi ıslak ve sıcak tutarak kuru öksürüğün azalmasına ve oluşan ağrının giderilmesine yardımcı olur.
Buhar Solumak: Havayı nemlendirmek gibi buhar solumak da boğazın nemlenmesine yardımcı olur. Kaynar su dolu bir kap üzerine havlu sermek ve gelen buharlı havayı solumak hava yollarını nemlendirerek öksürüğün şiddetini azaltmaya yardımcı olur.