Kuzey Kore sualtı nükleer silah sistemini test etti
Kuzey Kore Savunma Bakanlığı, ABD, Güney Kore ve Japonya'nın bu hafta bölgede gerçekleştirdiği ortak deniz tatbikatına misilleme olarak sualtı nükleer silah sistemi "Haeil-5-23"ün test edildiğini açıkladı.
Kuzey Kore Savunma Bakanlığı, ABD, Güney Kore ve Japonya'nın bu hafta bölgede gerçekleştirdiği ortak deniz tatbikatına misilleme olarak sualtı nükleer silah sistemi "Haeil-5-23"ün test edildiğini açıkladı.
ABD, Güney Kore ve Japonya’nın bu hafta başında Kore Yarımadası yakınlarında gerçekleştirdiği ortak deniz tatbikatına Kuzey Kore'den misilleme geldi. Kuzey Kore Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Jeju Adası açıklarındaki sularda yapılan tatbikata tepki olarak, geliştirilmekte olan sualtı nükleer silah sistemi "Haeil-5-23"ün Japon Denizi’nde test edildiği duyuruldu. Kuzey Kore ordusunun ABD ve müttefiklerinin düşmanca askeri manevralarını caydırmaya devam edeceği vurgulandı. Açıklamada, “ABD ve yandaşlarını, yılın başından bu yana süren ve Kuzey Kore'nin güvenliğini ciddi şekilde tehdit eden pervasız eylemlerinden dolayı şiddetle kınıyor ve bu eylemlerin yol açacağı feci sonuçlar konusunda sert bir şekilde uyarıyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Kuzey Kore, görevi patlama yoluyla büyük ölçekli bir tsunamiyi tetiklemek olan sualtı nükleer saldırı aracının ilk testini 2023 yılında gerçekleştirmişti.
Ortak tatbikat yapmışlardı
Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, ABD, Güney Kore ve Japonya'nın Kore Yarımadası'nın güneyindeki sularda ortak deniz tatbikatı gerçekleştirdiği bildirilmişti. Pazartesi başlayan 3 günlük tatbikata ABD'nin nükleer uçak gemisi USS Carl Vinson dahil 3 ülkeden 9 savaş gemisinin katıldığı kaydedilirken, tatbikatın Kuzey Kore'nin nükleer silah ve füze tehdidinin yanı sıra denizlerden gelebilecek diğer askeri tehditlere karşı ortak caydırıcılık ve müdahale kabiliyetlerini güçlendirmeyi amaçladığı vurgulanmıştı. Tatbikatta ayrıca kitle imha silahlarının taşınması da dahil deniz güvenliği tehditlerine odaklanıldığı aktarılmıştı.
Tatbikat planı onaylanmıştı
Washington-Seul-Tokyo ittifakı, Kuzey Kore füzelerine ilişkin uyarı verilerini gerçek zamanlı olarak paylaşmaya imkan tanıyan sistemin geçtiğimiz ay faaliyete geçtiğini açıklamıştı. Ayrıca Güney Kore, ABD ve Japonya'nın bu yıl uygulanmaya başlanacak uzun süreli tatbikat planını da onayladığı belirtilmişti. Tarafların askeri tatbikatları düzenli, daha sistematik ve verimli bir şekilde sahnelemeyi hedeflediği kaydedilmişti. Gerçekleştirilen son tatbikat, bu kapsamda yapılan ilk üçlü tatbikat olarak kayıtlara geçmişti.