LGS Sınavında 1 Soru Mahkemelik Oldu! Soru İptal Edilecek mi?
İstanbul'da LGS sınavına giren bir ortaokul öğrencisi, Fen Bilgisi alanındaki bir sorunun cevabının Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yanlış açıklandığını öne sürerek yürütmenin durdurulması talebiyle Ankara İdare Mahkemesi'ne dava açtı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Akşemsettin Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Ali Taha Genç, 2 Haziran'daki Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavda bir sorunun cevabının yanlış olduğunu iddia ederek Ankara 8. İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Genç, dava sürecini ve yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.
CEVAP YANLIŞ
Genç, sınavın ardından MEB tarafından yayımlanan cevap anahtarını kontrol ettiğinde, Sayısal Bölüm A Kitapçığı'ndaki Fen Bilgisi 13. sorusunun cevabının yanlış olduğunu fark ettiğini söyledi. Bu durum üzerine araştırma yaptığını belirten Genç, öğretmenlerinden ve ODTÜ Fizik Bölümü'nden bir öğretim görevlisinin Youtube videosundan kendi cevabının doğru olduğunu öğrendiğini ileri sürdü.
CEVABIN DEĞİŞTİRİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ
Genç, "Bir yanlış cevabın 5,33 puan götürdüğünü hesaplarsak, bu puan farkı benim hedeflediğim okula giremememe sebep olabilir. Cevabın A şıkkı olarak değiştirilmesini veya sorunun iptal edilmesini talep ediyoruz." dedi.
Genç'in avukatı Mevlüt Polat, yasal süreç içinde yürütmeyi durdurma davası açtıklarını belirterek, "Nihai kararı mahkeme tüm dosya hakkındaki incelemesini yaptıktan sonra verecek. Yürütmeyi durdurma kararı, bu sorunun hukuk aleminde hiç sorulmamış olması anlamına gelir." ifadesini kullandı.
CEVAP C AMA DOĞRU CEVAP A
Dava dilekçesinde, öğrenci Ali Taha Genç'in Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) öğrencisi olduğu, eğitim hayatını başarılı bir şekilde geçirdiği ve sınava uzun zamandır hazırlandığı belirtildi. Dilekçede, MEB tarafından açıklanan cevap anahtarında doğru yanıtın C şıkkı olarak gösterildiği, ancak doğru cevabın A şıkkı olması gerektiği vurgulandı.
Dilekçede, "Müvekkil cevapları kontrol ettiğinde Sayısal Bölüm A Kitapçığı'ndaki Fen Bilgisi 13. sorusunun cevabının C şıkkı olduğunu görmüştür. Soruyu ve cevabı tekrar kontrol ettiğinde aslında doğru cevabın A şıkkı olması gerektiği, bu sebeple cevabın yanlış olduğu anlaşılmıştır." denildi.
SORULAN SORU ŞU ŞEKİLDE
MEB tarafından açıklanan cevap anahtarına göre doğru yanıtı C şıkkı olarak gösterilen ve işçi, tahta, yer, tavan ve makaralardan oluşan bir görselin yer aldığı dava konusu 13. Fen Bilimleri sorusu ise şöyle:
Özellikleri ve ağırlığı her yerinde aynı olan eşit bölmelendirilmiş bir tahtanın taşınması için kullanılan sistemde tavana ve tahtaya şekilde gibi bağlanan makaralara esnemeyen bir ip geçiriliyor. Bu ip, işçiler tarafından şekildeki gibi tutulduğunda tahta yatay dengede kalıyor. Bu sitemde makaraların, makaraların bağlı olduğu çubukların ve ipin ağırlıklarıyla sürtünmeler önemsenmemektedir. Bu tahta şekilde gösterilen konumdan belirli bir yüksekliği en küçük kuvvetler uygulanarak çıkarılırken yapılan işlemde tahtanın sadece başlangıçta ve son durumda yatay dengede olduğu bilindiğine göre,
I. İşçiler ipi aynı anda çekmeye başlamıştır.
II. İşçilerin işlem boyunca çektikleri ipin uzunlukları birbirine eşittir.
III. İşçilerin başlangıçta ve son durumda ipe uyguladıkları kuvvet tahtanın ağırlığından küçüktür.
Yargılarından hangileri kesinlikle doğrudur?
A) Yalnız III
B) I ve II
C) II ve III
D) I, II ve III