MAL Kan Grubu Gerçek mi? MAL Kan Grubu Ne Oluyor?

Sosyal medyada gündem olan yeni kan grubu keşfi konuşuluyor. MAL olarak açıklanan kan grubu birçok kişi tarafından ciddiye alınmadı! İsminden dolayı dalga konusu olan kan grubu gerçekten keşfedildi!

Bilim insanları, AnWj antijeninin MAL proteiniyle bağlantılı olduğunu ve MAL adı verilen nadir görülen yeni bir kan grubu sistemi keşfettiklerini açıkladı.

Bu açıklama aynı zamanda AnWj antijeni hakkında 50 yıllık bir gizemin çözüldüğünün de açıklaması anlamına geliyor. Bu yeni kan grubunun keşfi ile nadir görülen hastalar için bakımın iyileştirilmesi ve uyumlu kan bağışçıları bulmaya yardımcı olmasının önünün açılmasını hedefliyor.

MAL Kan Grubu Nedir?

MAL Kan Grubu, miyelin ve lenfosit proteinlerinde bulunan AnWj antijenini içeren, tanınan kan grupları arasındaki 47. kan grubudur. AnWj antijeni hakkında 50 yıllık bir gizemin keşfi olarak tanımlanan yeni kan grubudur.

Yapılan araştırmalar ve bulgularla, MAL kan grubundan yoksun nadir hastaların tanımlanmasına ve tedavisine olanak sağlayacağı düşünülüyor.

MAL Kan Grubu'nun Önemi Nedir?

MAL Kan Grubu nadir görülen bir kan grubu sistemidir ve miyelin ve lenfosit proteinlerinde bulunur. Genetik test geliştirilerek ilk kez kandaki bu antijeni eksik olan hastaların tespit edilmesiyle ortaya çıkarılan kan grubu ile birlikte nadir hastalıklara yakalanan kişilerin tanı ve tedavisinin kolaylaştıracaktır.

Araştırma ekibi, AnWj'nin Mal proteini üzerinde taşındığını belirledi. İnsanların %99,9'undan fazlası AnWj-pozitif olup, bu bireylerin kırmızı kan hücrelerinde tam uzunlukta Mal proteini eksprese ettiği, AnWj-negatif bireylerin hücrelerinde ise bu proteinin bulunmadığı gösterilmiştir. Ekip, kalıtsal AnWj-negatif fenotiple ilişkili MAL geninde homozigot anomalileri tanımlamıştır. AnWj antijeninin negatif olmasının en yaygın nedeni, hematolojik bir bozukluk ya da bazı kanser türlerinin varlığıdır. 

AnWj-negatif kişiler, AnWj-pozitif kan aldıklarında transfüzyon reaksiyonu yaşayabilirler. Bu araştırma, bu nadir bireyleri tespit etmek ve transfüzyona bağlı komplikasyon riskini azaltmak için yeni genotipleme testlerinin geliştirilmesine olanak tanımaktadır.

MAL Kan Grubu'nun Keşfi

1972 yılında yine bilim insanları tarafından AnWj adı verilen bir antijenin varlığı keşfedilmiş ve araştırmalar yeni kan grubu keşfi üzerinde yoğunlaşmıştı.  İngiliz bilim insanları ve araştırmacılar, antijenin MAL proteini üzerinde taşındığını öğrendi ve yeni bir kan grubu sistemi olan MAL kan grubunu oluşturduğunu ortaya koyarak bu yeni kan grubu sistemine MAL ismini verdiler.

Kan gruplarının keşfedilmesinin tarihi ise 20. yüzyılın başlarına kadar dayanıyor. 20. yy'ın başlarında büyük kan grubu sistemleri keşfedildi. Bilinen ve yaygın görülen kan grupları ABO VE RH sistemi olsa da insanlarda kan hücrelerini kaplayan çok çeşitli proteinler ve şekerler nedeniyle birçok farklı kan grubu sistemi bulunuyor. Ancak 2022 yılında tanımlanan Er kan sistemi gibi son yıllarda keşfedilen kan grupları, yalnızca az sayıda insanı etkiliyor. Yeni keşfedilen MAL kan grubu da bu nadir sistemlerin içine dahil oluyor.

Böylelikle MAL kan grubu'nun keşfi ile birlikte nadir görülen AnWj negatif kan grubuna sahip hastaların tanınmasını, teşhis edilmesini ve tedavi edilmesinin kolaylaşmasının önü açılacak. Çalışmalar ve araştırmalar derinleştikçe kan grubu hakkında daha da detaylı bilgilerin geleceği değerlendiriliyor.

Bakmadan Geçme