Mark Zuckerberg kıyametten kaçmak için sığınak yaptırıyor
Meta CEO'su Mark Zuckerberg'in, Hawaii'de devasa bir yer altı sığınağı planlarıyla birlikte 100 milyon dolarlık geniş bir gizli sığınak inşa ettiği ortaya çıktı.
Uzaylılar istila edebilir, yeni ve çok daha etkili bir salgın çıkabilir, bir göktaşı çarpabilir, yeni bir dünya savaşı başlayabilir... Kimisi için gerçekleşmesi son derece uzak olan kıyamet senaryoları, bazıları için son derece korkutucu olabiliyor ve buna karşı bir hazırlık yapmak isteyebiliyor.
ABD'de de yapılan anketlerde, son yıllarda ülkede kıyamet hazırlıklarına harcanan paranın giderek arttığı, özellikle gençlerin 2024'teki başkanlık seçimleri sonrası iç savaş çıkmasından büyük endişe duyduğu ortaya çıktı. Bu yüzden pek çok Amerikalı kıyamete karşı hazırlık içine girdi. Hatta bu hazırlıkların başını da ünlü teknoloji liderleri çekiyor.
Meta CEO'sunun, Kauai, Hawaii'de, 5 bin metrekarelik bir yeraltı sığınağı inşa ettiği basına yansıdı. Insider'ın haberine göre; Zuckerberg; kendi enerji, yiyecek ve su tedariki ile kendi kendine yetebilecek devasa bir yerleşke inşa ediyor.
Koolau Çiftliği olarak bilinen mülk, planlama belgelerine göre 5.000 metrekarelik bir yer altı sığınağı içerecek, kendi enerji ve gıda kaynaklarına sahip olacak ve arazi satın alma fiyatlarıyla birleştirildiğinde maliyeti 270 milyon doları aşacak.
Kısmen tamamlanmış olan dev sığınak, toplamda en az 30 yatak odası ve 30 banyoya sahip olacak.
Birden fazla asansör, ofis, konferans odası ve endüstriyel büyüklükte bir mutfak içeren toplam taban alanı, profesyonel bir futbol sahasıyla karşılaştırılabilecek iki konak etrafında toplanıyor.
Planlar, iki merkezi konağın, yaşam alanı, mekanik oda ve merdivenle erişilebilen bir kaçış kapısı içeren 5.000 metrekarelik yer altı sığınağına ayrılan bir tünelle birleştirileceğini gösteriyor.
Kompleksin kapılarının çoğunun tuş takımıyla çalıştırılması veya ses geçirmez olması planlanıyor.
WIRED tarafından incelenen kaynaklara ve planlama belgelerine göre yerleşke, kendi su deposuna sahip olacak ve tarım alanları sayesinde kendi yiyeceğini kendisi üretecek.