Matthe Perry'yi öldüren ketamin nedir?

Friends dizisindeki Chandler Bing rolüyle tanınan Matthew Perry'nin ölüm nedeni çıktı. 54 yaşındaki ABD'li oyuncunun otopsi sonuçlarına göre anestezik ketamin kullanımı sonrasında havuzda boğulma olduğu ortaya çıktı

Matthew Perry'nin otopsisini yapan doktorun hazırladığı raporda, Perry'nin anestezik amaçlı kullanılan ketaminin etkileri sonucunda boğularak hayatını kaybettiği belirlendi. Raporda, koroner atardamar hastalığı ve opioid bağımlılığını tedavi etmek için kullanılan Buprenorfin'in de oyuncunun ölümünde rol oynadığı kaydedildi. Raporda ayrıca, oyuncunun "19 aydır uyuşturucu kullanmadığının iddia edildiği" belirtildi.

Otopsi raporunu inceleyen Johns Hopkins Üniversitesi tıbbi toksikoloğu Dr. Andrew Stolbach, Perry'nin vücudundaki ketamin miktarının oyuncunun "bilincini kaybetmesi, dik duramaması ve kendini su yüzeyinde tutamaması" gibi sonuçlara neden olabilecek miktarda olduğunu kaydetti. Stolbach, "Havuzda veya jakuzide, özellikle de yalnızken sakinleştirici ilaç kullanmak son derece risklidir ve ne yazık ki bu durumda ölümle sonuçlanmış" yorumunu yaptı.

Ketamin nedir?


Ketamin, birçok tıbbi durumun tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Anestezi, depresyon ve ağrı yönetimi gibi alanlarda etkili olduğu kanıtlanmıştır. Ancak, Ketamin’in nasıl çalıştığı, kimler için uygun olduğu ve hangi yan etkilere neden olabileceği hakkında bilmeniz gerekenler nelerdir? Bu yazıda, Ketamin ilacı hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulacaksınız.

Nasıl Çalışır?

Ketamin, beyin ve sinir sistemindeki N-metil-D-aspartik asit (NMDA) reseptörlerini bloke ederek çalışır. Bu reseptörler, glutamat adı verilen bir nörotransmiter ile etkileşime girer. Glutamat, beyin fonksiyonlarını, öğrenmeyi, belleği, duygulanımı ve ağrıyı etkileyen önemli bir nörotransmiterdir. Ketamin, glutamatın etkisini azaltarak, beyin ve sinir sistemindeki aktiviteyi değiştirir. Bu şekilde, Ketamin, bilinç kaybı, ağrı kesici ve antidepresan etkiler yaratır.

Bakmadan Geçme