Mecliste Can Atalay Gerginliği
Kürsü işgal edildi, milletvekilleri masaları yumruklayarak kürsünün önünü kapattı. Gerginliğin hat safhada olduğu meclis oturumuna yarına kadar ara verildi.
Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası alan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi için mecliste gerçekleştirilen kapalı oturumda gergin anlar yaşanıyor.
Muhalefet milletvekillerinin bazılarının masaları yumruklayıp kürsüye yürüdüğü oturuma 3. Kez ara verildi.
Kürsüyü işgal eden ve kürsünün önü muhalefet vekilleri tarafından kapatılırken oturumun başlatılamaması nedeniyle oturuma yarına kadar ara verildi.
Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası alan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'la ilgili Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin verdiği karar Meclis'te okundu. Kararın okunmasıyla birlikte Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü. Kararın okunduğu sırada Meclis Genel Kurulu'nda tansiyon yükseldi. Muhalefet milletvekilleri kararın okunmasına engel olmak için kürsüye yürüdü. Bazı vekillerin ellerindeki Anayasa kitapçığını sallayarak tepki gösterdiği görüldü.
Gezi davasında 18 yıl hapis cezası alan TİP Milletvekili Can Atalay'la ilgili Yargıtay kararının Meclis'te okunmasıyla birlikte Atalay'ın vekilliği düşürüldü.
MİLLETVEKİLLERİ KÜRSÜYE YÜRÜDÜ
Gezi Parkı Davası'nda 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'la ilgili Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin verdiği kararın okunması için TBMM Genel Kurulu toplandı. Meclis'te Bekir Bozdağ'ın kararı okumak istediği sırada tansiyon yükseldi. CHP'nin kapalı oturum önergesi ilk başta kabul edilirken, daha sonra iptal edilerek yeniden açık oturuma geçildi.
CAN ATALAY'IN MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLDÜ
Gerginliğin bir türlü son bulmadığı Genel Kurul'da Can Atalay kararı sonunda okundu. Kararın okunmasıyla birlikte Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü. Muhalefet milletvekilleri karar okunduğu sırada Meclis kürsüsüne yürüdü. Tepki gösteren vekiller ellerindeki Anayasa kitapçığını fırlattı.
MUHALEFET MİLLETVEKİLLERİ SIRALARI YUMRUKLADI
Meclis'te Bekir Bozdağ'ın kararı okumak istediği sırada tansiyon yükseldi. Vekillerin sıraları yumruklaması ve divana yürümesinin ardından Genel Kurul'da kapalı oturuma geçildi. CHP'nin 'kapalı oturum' önergesi oy çokluğuyla kabul edildi. Birleşime ara verildi.
CHP'nin kapalı oturumu kararın okunmasına engel olmak ve sürecin her anının Meclis tutanaklarına geçmesini sağlamak amacıyla istediği öğrenildi.
TBMM kapalı oturum kararından vazgeçerek yeniden açık oturuma geçildi. Can Atalay'la ilgili kararın kısa süre içinde verilmesi bekleniyor.
AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ AÇIKLAMIŞTI
Ak Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, Tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın vekilliğinin düşürüleceği sorusuna, "Bugün veya bu hafta tamamlamayı düşünüyoruz açıkçası. Meclis'in de üzerine düşen görevi yapması gerekiyor" Biz de Meclis olarak konuyu takip edeceğiz, Meclis'in üzerine düşen bir görev varsa yerine getirmeye çalışacağız." açıklamasında bulunmuştu.
NE OLMUŞTU?
AYM, 25 Ekim'de de Gezi Davası'nda 18 yıl hapis cezasına mahkum edilen milletvekili Can Atalay'ın 'seçilme hakkı' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği'nin ihlal edildiğine karar vermişti. Karar ise 9'a karşı 5 oyla alınmıştı. Bunun üzerine tahliyesi beklenen Can Atalay hakkındaki karar uygulanmadı. Atalay tahliye edilmedi ve dosya yeniden Yargıtay'a gönderildi.
YARGITAY, AYM ÜYELERİNE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU
Yargıtay bunun üzerine Atalay hakkında hak ihlali kararı veren AYM üyelerine suç duyurusunda bulunmuştu. Yaptıkları açıklamayla Meclis'ten Can Atalay'ın vekilliğini düşürmesini istemişti.
AYM'NİN 2. HAK İHLALİ KARARI DA YARGITAY'DAN DÖNMÜŞTÜ
Atalay'ın avukatlarının ikinci kez AYM'ye bireysel başvuruda bulunması üzerine 13 Aralık'ta toplanan Yüksek Mahkeme, dosyayı Genel Kurul'a sevk etmişti. Anayasa Mahkemesi (AYM), Can Atalay hakkındaki ikinci ihlal başvurusunu görüştü. Atalay'ın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verildi. Mahkeme, 3 karşı oy ve oyçokluğu ile hak ihlali olduğuna hükmetti. Yargıtay, AYM'!nin 2. hak ihlali kararını da uygulamamıştı.