• Haberler
  • Sağlık
  • Meğer Serinletmekle Kalmıyormuş! Karpuzun Faydaları Saymakla Bitmiyor

Meğer Serinletmekle Kalmıyormuş! Karpuzun Faydaları Saymakla Bitmiyor

Uzmanlar, Türkiye'nin en sıcak bölgeleri arasında yer alan Akdeniz iklimine sahip bölgelerde bolca yetişen karpuzun, yaz sıcaklarında tüketilmesi halinde yiyenleri serinlettiği gibi aynı zamanda vücudun elektrolit dengesini de koruduğunu açıkladı.

ADÜ Teknokent'te bilimsel araştırmalarını sürdüren Karya Farma HBX Ar-Ge, içeriği yüzde 92 oranında sudan oluşan karpuzun faydaları üzerinde yaptığı araştırmanın ardından çöl sıcaklarından olumsuz etkilenmemek için karpuz tüketilmesini önerdi.

Yaklaşık 20 yıldan bu yana başta endemik bitkiler olmak üzere doğal tarım ürünleri üzerinde araştırmalarını sürdüren Karya Farma HBX AR-GE (BAP) Bilimsel Araştırmalar Projeleri Merkezi'nin Koordinatörü Hakan Başlık, “Araştırmalar sonucunda gördük ki; Bir yerde yoğun olarak yetişen ne varsa o bitkiler insan sağlığı için çok önemli. Yaz dönemi dolayısıyla karpuz üzerinde çalışma yaptık. Pek çok kişinin gerek damak tadı gerekse serinletici özelliği için severek tükettiği karpuzun vücudun elektrolit dengesini de koruduğunu tespit ettik” diyerek yaz sezonu boyunca hekimlerce yasaklanmadığı sürece herkesin bolca karpuz tüketmesini önerdi.

Karpuzun faydasının saymakla bitmeyecek kadar fazla olduğunu, içeriğindeki bileşenlerin pek çok sağlık sorununun giderilmesine iyi geldiğini kaydeden Başlık, “Karpuz; Likopen, beta-karoten ve C vitamini gibi güçlü antioksidanlar içerir. Bu bileşenler, vücudu serbest radikallerin neden olduğu hücresel hasarlardan korur ve kanser, kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkların riskini azaltabilir. Karpuzun yüzde 92'si sudan oluşur, bu da onu mükemmel bir hidrasyon kaynağı yapar.

Özellikle sıcak yaz aylarında vücudun su ihtiyacını karşılamak için idealdir. Ayrıca, karpuz, potasyum gibi elektrolitler içerir, bu da vücuttaki sıvı dengesini düzenlemeye yardımcı olur. Karpuzda bulunan sitrulin adlı amino asit, anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve kas ağrılarını hafifletebilir. Sporcular arasında popüler olan karpuz suyu, egzersiz sonrası kas iyileşmesini hızlandırabilir. Karpuzun yüksek su içeriği ve elektrolitler bakımından zengin olması, onu su ve elektrolit dengesini sağlamada etkili kılar. Özellikle potasyum, kalp sağlığı ve kas fonksiyonları için önemlidir.

Karpuzun bu özellikleri, sıcak havalarda ve yoğun fiziksel aktiviteler sonrasında vücudu dengelemek için ideal bir meyve yapar” dedi.

KARPUZUN FAYDALARI NELERDİR?

Karpuz, kan basıncını dengeler, A vitamini sayesinde göz ve cilt sağlığını destekler, dehidrasyonu önler, özellikle içerisinde yer alan karotenoidler damarların sertleşmesi, kan pıhtıları, felç ve kalp krizi riskini azaltarak kalp sağlığını korur.

Günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 16’sı karşılayabilen karpuzun faydaları şunlardır:

Kan basıncını düzenler, tansiyonu kontrol altına alır
Diyabet, obezite, kalp ve kanser gibi kronik hastalık riskini azaltır
Vücutta yağ birikimini engeller
Oksidatif stresi azaltarak kalbi korur
Sindirimi düzenleyip, kabızlığı, hazımsızlığı önler
Dehidrasyonu önler
İçerdiği kolin sayesinde hafızayı güçlendirir
Karpuz tüketimi kas ağrılarını azaltır
Diüretiktir, doğal bir idrar söktürücüdür
Güçlü bir antioksidan olan likopen içerir
Kolajen üretimini arttırır, cildi nemlendirir
Saç hücrelerini destekler

Günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 16’sı karşılar
İçerisinde yer alan C vitamini sayesinde günlük olarak alınması gereken C vitamini ihtiyacı karşılanır. Bunun yanında C vitamini, enfeksiyonlarla savaşmada etkilidir bu da bağışıklık sistemini destekler.

Kan basıncını düzenleyerek, tansiyonu kontrol altına alır
Magnezyum ve potasyum içeren karpuz, kan basıncına etki ederek tansiyonun düşmesini sağlar. Böylelikle kan damarlarındaki gerginlik azaltılarak kan akışı uyarılır. Kalp üzerindeki stres de azaltılmış olur.

Kanser vakalarında yan etkinin azalmasına yardımcı olur
Antioksidan yapısı ve zengin su içeriği sayesinde kanser hastaları için destekleyici bir meyve görevi görür.

Vücutta yağ birikimini engeller
Karpuz, lifli yapısı ve düşük kalorisi sayesinde kilo vermek isteyen kişiler için tüketilen bir meyvedir. Buna bağlı olarak vücutta yağ birikimini engelleyerek sindirim sisteminin desteklenmesine yardımcı olur.

Oksidatif stresi azaltarak kalbi korur
Antioksidan yapısından dolayı karpuz, vücutta serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresi azaltır bu da hücrelerin korunmasına yardımcı olur. Böylelikle bağışıklık sistemi sağlığını destekler.

Sindirimi düzenleyip, kabızlığı ve hazımsızlığı önler
En çok su içeren meyveler arasında yer alan karpuz lifli yapısıyla beraber sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Buna bağlı olarak kabızlığı ve hazımsızlığı da önler.

Susuzluğa çare olur
Yüzde 92’i su olan karpuz tüketildiği zaman susuzluğu giderebilir. Su sağladığından vücut direncinin korunmasını sağlayarak bağışıklık sistemini destekler.

İçerdiği kolin sayesinde hafızayı güçlendirir
Vücut içerisinde kolin seviyesini yükselmesi bilişsel işlev ve daha güçlü bir hafızanın oluşmasını sağlar. Karpuz içerisinde yer alan kolin de bu durumların desteklenmesin önemli rol oynar.

Kas ağrılarının azalmasını sağlar
Egzersiz sonrasında tüketilen karpuz, kas ağrılarının azalmasını sağlayarak güçlü kalmaya yardımcı olur. Egzersiz sonrasında toparlanma sürecini desteklemek da karpuzun faydaları arasında sayılır.

Cildi nemlendirip, saç hücrelerini geliştirir
Karpuzda yer alan ve beta-karoten tarafından üretilen A vitamini, cilt hücrelerinin onarılmasını sağlar. Kuru cildin ve pullanmanın önler. B6 vitamini sivilceyi önlemeye yardımcı olur.

Bakmadan Geçme