Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı!

Merkez Bankası, ekim ayı Para Politikası Kurulu toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Fatih Karahan başkanlığındaki ekim ayı toplantısının ardından politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktığını duyurdu.

AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı da politika faizinin sabit bırakılacağını öngörmüş, ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentisi yüzde 47,50 olarak hesaplanmıştı. Önceki ankette ise yıl sonu tahmini yüzde 46,50 olarak belirlenmişti.

3 yıl sonra ilk kez politika faizinin altına inen enflasyona rağmen aylık ve yıllık bazda beklentilerin üzerinde bir enflasyon verisi açıklanması, ilk gevşeme hamlesine ilişkin tahminlerin ileri bir tarihe ötelenmesine yol açmıştı. JPMorgan da bu gelişmelerin ardından ilk indirime ilişkin beklentisini 2024 yılının kasım ayından 2025 yılının ocak ayına çektiğini duyurdu.

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay ise İngiliz The Economist dergisine verdiği demeçte, enflasyonun sürdürülebilir bir düşüş eğilimine girene kadar sıkı para politikasını sürdüreceklerini aktardı.

Öte yandan enflasyonla mücadele kapsamında sürdürülen sıkı para politikası, sanayi üretiminde son 1,5 yılın en büyük daralmasının yaşanmasına yol açtı.

Sanayi üretimindeki düşüş ise faiz hamlesi olmasa bile ekonomiyi canlandıracak yeni bir adım atılması ihtiyacını yeniden gün yüzüne çıkardı.

Bu kapsamda ekim ayında politika faizinde bir değişikliğe ihtiyaç olmadığının belirtildiği TEPAV raporunda, Türk lirası cinsinden finansmana erişimi zorlaştıran düzenlemelerin yakından izlenmesi ve döviz rezervlerinin artırılması sürecinde temkinli olunması çağrısında bulunuldu.

Bakmadan Geçme