• Haberler
  • Ekonomi
  • Merkez Bankası Yeni Sıkılaşma Kararını Açıkladı! 15 Martta Başlıyor

Merkez Bankası Yeni Sıkılaşma Kararını Açıkladı! 15 Martta Başlıyor

TCMB, zorunlu karşılıkların uygulama talimatında bugün değişiklik yaparak önemli adımlar attı. Bu değişikliklerin mevduat faizlerini etkilemesi bekleniyor. İşte yapılan değişiklikler:

TCMB, zorunlu karşılıkların uygulama talimatında bugün değişiklik yaparak önemli adımlar attı. Bu değişikliklerin mevduat faizlerini etkilemesi bekleniyor. 

İŞTE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Serbest hesaplarda ortalama olarak tesis edilen TL zorunlu karşılıkların bir kısmının bloke hesaplarda tesis edilmesine karar verildi.


Aktif büyüklüğü 500 milyar TL üzerinde olan bankalar, TL yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların %25'ini bloke olarak tesis edecek.


Aktif büyüklüğü 100 milyar TL üzerinde olan bankalar, TL yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların %15'ini bloke olarak tesis edecek


TCMB, zorunlu karşılıklara üç ayda bir faiz ödenmesi uygulamasına bir aydan kısa vadedeki mevduatları da dahil etti.

15 MARTTA BAŞLIYOR


Bu değişikliklerin, zorunlu karşılıkların bloke olarak tesis edilmesi ve zorunlu karşılıklara faiz ödenmesi gibi uygulamaların TL likiditesini etkileyeceği ve dolayısıyla mevduat faizlerini yukarı yönlü etkileyeceği öngörülüyor. Bu uygulamalar 15 Mart ve 16 Mart itibarıyla başlayacak.

Bakmadan Geçme