• Haberler
  • Yaşam
  • Mersin Balığı Özelliği Nedir? Neden Çok Önemli?

Mersin Balığı Özelliği Nedir? Neden Çok Önemli?

Dinozorlarla aynı dönemde yaşamış, nesli tükenmekte olan Mersin Balığı, Ordu'da görüntülendi. Merak edilen hayvanlardan olan Mersin Balığı araştırılıyor. İşte Mersin Balığı ile ilgili önemli bilgiler:

Shakespeare'in kitaplarına, Evliya Çelebi'nin seyahatnamelerine kadar konu olmuş bir balık mersin balığı. Tatlı su ve denizlerde yaşayan, büyük ve uzun ömürlü bir tür. Dünyada 26, ülkemizde ise 6 türüne rastlamak mümkün. Genellikle Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki nehir ve denizlerde bulunan mersin balığının ülkemizdeki yaşam alanı daha çok Yeşilırmak, Kızılırmak, Çoruh Nehri, Sakarya Nehri ve tatlı suyun Karadeniz'e döküldüğü yerler.

Mersin balığı neden önemli?

Mersin balığını ekonomik açıdan değerli kılan en büyük unsur havyarı. Çünkü havyar dünyanın en değerli gıdalarından biri. Ancak bu türün önemi sadece havyardan ibaret değil. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Devrim Memiş mersin balığının önemini şu sözlerle anlatıyor.

“Mersin balığının önemini habitat ve ekonomi olarak iki farklı başlıkta değerlendirebiliriz. Eğer bir bölgede mersin balığı varsa o ekosistem sağlıklıdır. Su kalitesi iyidir, akış sağlanabiliyordur, rahat göç edebiliyorlardır anlamına geliyor. Bunun yanı sıra ekonomik olarak da çok önemli. Bu balığın avcılığında birinci hedef havyar. Ama bu balık sadece havyar ve etten ibaret değil. Derisinden çanta, ayakkabı çeşitli şeyler. İç organları balık yemlerinde kullanılabiliyor. Hava kesesinden diş hekimliğinde dişlerin yapıştırılmasında kullanılan yapıştırıcı elde edilebiliyor. İçerisinde çok değerli yağlar, amino asitler barındırdığı için kozmetik alanında, ilaç alanında kullanılıyor. Yani balığa baktığımızda habitat için ne kadar önemliyse ekonomi açısından da çok önemli.”

 

“Yılda 1 ton havyar elde edilirdi”

Özellikle popülasyonun fazla olduğu 1970’li yıllarda mersin balığı avcılığı yapılan yerlerin başında Sakarya Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü bölge geliyor. Sakarya’nın Yenimahalle ilçesindeki eski balıkçılar mersin balığının ekonomik değerini “Biri bir mersin balığı yakaladığında ondan elde ettiği gelirle çocuğunu evlendirebilirdi” diyerek anlatıyor. Onlardan biri olan Paşa Ceylan da şöyle diyor:

”En yoğun olduğu zamanlar 1960-1973 arasıydı. Biz balığı yakalıyorduk. Burada havyarını çıkartıyorlardı O yıllarda Senede 1 ton havyar çıkardı buradan. O havyar İstanbul’a satılırdı. Sonra azaldı bu balık. Avcılığı kalmadı.”

Bakmadan Geçme