• Haberler
  • Gündem
  • Mikail a.s İle İlgili Ayetler Hangileridir? Kuran'da Nerede Geçer?

Mikail a.s İle İlgili Ayetler Hangileridir? Kuran'da Nerede Geçer?

Kuran Fihristi, Kur'an-ı Kerim'i okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, çeşitli konu ile sorular hakkında Kuran'da verilmiş cevaplara kolayca ulaşmayı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Bu noktada, Mikail (a.s) ile ilgili ayetler de merak edilmektedir. Peki, Kuran'ı Kerim'de yer alan Mikail (a.s) ayetleri nelerdir?

İslâm inancına göre meleklerin büyüklerinden olan Mîkâil’in ismi hem Kur’an’da (Mîkâl, el-Bakara 2/98) hem hadislerde geçmektedir. Rivayete göre, Hz. Peygamber’e bazı sorular soran bir grup yahudi bunlara cevap alınca bu defa kendisine vahyi kimin getirdiğini sormuşlar, Cebrâil cevabını alınca selâmet ve bereket meleği ve kendilerinin koruyucusu Mîkâil’in aksine Cebrâil’i kendilerine düşman bildiklerini, onun felâket ve sefalet meleği olduğunu söylemişlerdir.

Diğer bir rivayete göre yine yahudiler, “Her peygamberin meleklerden bir dostu vardır; senin dostun hangi melektir?” deyince Resûl-i Ekrem, “Dostum Cebrâil’dir ve Allah’ın gönderdiği bütün peygamberlerin de istisnasız dostu odur” cevabını vermiş, bunun üzerine yahudiler, “Eğer dostun ondan başka bir melek olsaydı sana tâbi olur, seni tasdik ederdik” demişler, “Cebrâil’i kabul etmeyişinizin sebebi nedir?” diye sorulunca da, “O bizim düşmanımızdır” demişlerdir (Taberî, I, 341; İbn Kesîr, I, 226).

Bunun üzerine şu âyetler nâzil olmuştur: “De ki: Kim Cebrâil’e düşman ise bilsin ki müminler için hidayet ve müjde olan Kur’an’ı Allah’ın izniyle senin kalbine indiren odur. Kim Allah’a, meleklerine, peygamberlerine, Cebrâil’e, Mîkâil’e düşman olursa şüphesiz Allah da o kâfirlerin düşmanıdır” (el-Bakara 2/97-98).

Hz. Mikail (A.S) Kimdir? Hazret-i Mikail'in Görevi Nedir?

Hz. Mikail dinimizde ki dört büyük meleklerden biridir. Cenab-ı Hak tarafından kendisine görev verilmiştir. Mikail kelimesinin kökeni İbranicedir. İbranicede "Kim tanrı gibidir?" anlamı çıkmaktadır. Mikail aleyhisselam Kur'an-ı Kerim'de de ismi geçen bir melektir. Kur'an-ı Kerim'de Hz. Mikail (A.S)'dan beş yerde söz edilmektedir. Mikail meleği aynı zamanda Musevilikte de geçmektedir. Musevilikte İsrailoğullarını kurtarmaya gelen koruyucu melek olarak Hz. Mikail (A.S) adlandırılır. Ayrıca gök ordusunun reisi olarak da adlandırılmaktadır. Musevilikte İblis'e karşı savaşan melek olarak da adlandırılmaktadır.

İslam dışı kaynaklarda da Hz. Mikail (A.S)'den bahsedilmektedir. Hz. Mikail (A.S)'dan Tanrı'nın tahtını kuşatan melek olarak bildiriliyor. Ayrıca bu kitaplarda Hz. Mikail (A.S) Hz. Cebrail (A.S)'dan daha büyük melek olarak görülmektedir. İshak'a yoldaşlık eden eş aramak için ona refakatçilik eden Hz. Mikail (A.S)'dir. Cebrail aleyhisselam ile birlikte Sina dağında Tanrı'ya eşlik eden melek olarak Hz. Mikail (A.S) denir. Tabiat olayları Hz. Mikail (A.S)'nın görevlerinden biridir. Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'de Hz. Mikail (A.S)'den söz edilmektedir. Bakara suresinin 98. ayetinde bildirilen melek Hz. Mikail (A.S)'dır. Hz. Mikail (A.S) kurtuluş ve rahmet meleği olarak adlandırılır. Hz. Mikail (A.S) Cebrail ile birlikte Kur'anda adı geçen meleklerden biridir. Bundan dolayı onun ne kadar kudretli ve şerefli bir melek olduğu bellidir.

Bakmadan Geçme