• Haberler
  • Siyaset
  • Milletvekili belediye başkanı adayı olursa milletvekilliği düşer mi?

Milletvekili belediye başkanı adayı olursa milletvekilliği düşer mi?

31 Mart 2024 Yerel Seçimleri yaklaşırken partilerin adayları tamamlanmaya başladı. Bu süreçte belediye başkanlık adaylığına başvuran milletvekilleri de bulunmakta. Peki adaylar seçim sonunda belediye başkanı olarak seçilirse milletvekilliği görevi ne olacak?

Türkiye'deki yerel yönetimlerin belirlenmesi için 31 Mart 2024 tarihinde seçim yapılacak. Seçimle birlikte belediye başkanları, büyükşehir belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri belirlenecek.

Öte yandan milletvekili olarak görev yapan isimlerin belediye başkan adayı olarak öne çıkması vatandaşların milletvekili belediye başkan adayı olabilir mi? Sorusuna yanıt aramasına neden oldu. Peki, milletvekili belediye başkan adayı olursa vekilliği düşer mi, ne olur?

MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞER Mİ?

Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'un 17. maddesi'ne göre bir kişi milletvekiliyken belediye başkanı adayı olabiliyor.

Bunun için milletvekilliğinden istifa etmesi gerekmiyor. Ancak belediye başkan adayı olan birisi seçildiği takdirde 15 gün içerisinde milletvekiliğinden istifa etmek zorunda kalıyor.

Maddenin tamamı ise şu şekilde:

"Milletvekilleri, belediye başkanları, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile muhtarlar, mahalli idareler seçimlerinde adaylıklarını koyabilmek için veya aday gösterilebilmek için istifa etmek zorunda değildirler. Milletvekilliği, belediye başkanlığı, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliği ile muhtarlık, bir şahıs uhdesinde birleşemez. Bu görevlerden birisinde bulunanlardan bir diğerine seçilenler, seçim sonuçlarının kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde tercih haklarını kullanırlar. Bu süre içinde tercih haklarını kullanamayanlar, seçildikleri yeni görevi reddetmiş sayılırlar"

BELEDİYE BAŞKANI ADAYI OLAN MİLLETVEKİLLERİ

Murat Kurum AKP İstanbul Milletvekili - AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı

Mustafa Sarıgül CHP Erzincan Milletvekili - CHP Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı

İdris Nebi Hatipoğlu AKP Eskişehir Milletvekili - AKP Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı

Birol Aydın Saadet Partisi İstanbul Milletvekili - Saadet Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı

Mahmut Arıkan Saadet Partisi Kayseri Milletvekili - Saadet Partisi Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı

Bakmadan Geçme