• Haberler
  • Dünya
  • Milton Kasırgası Nedir? Milton Kasırgası ABD'yi Etkisi Altına Aldı! Ülke Kabusu Yaşıyor

Milton Kasırgası Nedir? Milton Kasırgası ABD'yi Etkisi Altına Aldı! Ülke Kabusu Yaşıyor

Saatteki hızı 250 km'ye ulaşan ve Son 100 yılın en şiddetli kasırgası olarak kabul edilen Milton Kasırgası, ABD'nin bazı bölgelerini etkisi altına aldı.

ABD Ulusal Hava Durumu Servisi (NWS), Meksika Körfezi'nden güçlenerek Florida eyaletine doğru yaklaşan Milton Kasırgası'nın son 100 yılın "en güçlüsü" olacağı uyarısında bulunmuştu.

Kasırga ABD'nin Florida eyaletinde etkisini göstermeye başladı.

Ekim 2024'ün başlarında hızla Kategori 5 kasırgasına dönüştü ve bu da onu Atlantik sezonunun en güçlü fırtınalarından biri haline getirdi. Fırtınanın Florida'nın Körfez Kıyısı'na aşırı rüzgarlar, şiddetli yağışlar ve önemli fırtına dalgaları da dahil olmak üzere yaşamı tehdit eden koşullar getirmesi bekleniyor.

Yetkililer sakinleri fırtınanın potansiyel etkisini ciddiye almaları konusunda uyarırken tahliyeler ve hazırlıklar sürüyor.

ABD Başkanı Joe Biden, halka evlerinden hemen ayrılma çağrısı yaptı, milyonlarca kişi bölgeden kaçıyor.

BIDEN GEZİSİNİ İPTAL ETTİ

ABD Başkanı Joe Biden da, Florida eyaletinin Milton Kasırgası'nın muhtemel yolu üzerinde bulunan sakinlerine acil tahliye uyarısında bulunarak "Milton, Flordia'yı vuracak son yüzyılın en kötü kasırgası olabilir" dedi.

Florida kıyılarına doğru ilerleyen ve saatteki hızı 230 kilometreyi bulan Milton Kasırgası'nın "devasa" bir kasırga olduğunu kaydeden Biden, herkesin en hızlı şekilde yerleşim bölgelerini boşaltması gerektiğini vurguladı. ABD Başkanı, "Çoktan bulunduğunuz yeri tahliye etmeniz gerekirdi, bu ölüm kalım meselesi. Derhal tahliye edin" ifadelerini kullandı.

Biden, gelişmeleri yakından takip etmek amacıyla daha önce planlanan Almanya ve Angola ziyaretlerini de iptal etti.

Bölgeyi önceki hafta da Helene Kasırgası vurmuş, 200'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

MİLTON KASIRGASI NEDİR?

Milton Kasırgası, Ekim 2024'te Atlantik Okyanusu'nda gelişen ve ABD'nin güneydoğusunu etkileyen bir Kategori 5 kasırgadır. Şiddetli rüzgarları saatte 160 mil (257 km/s) hıza ulaşmış, Florida'nın batı kıyısında büyük hasara yol açmıştır. Özellikle Tampa, Fort Myers, ve Sarasota gibi bölgelerde yoğun yağış ve fırtına dalgaları sebebiyle ciddi sel ve kıyı erozyonu yaşanmıştır. Yıkıcı rüzgarlar binaları yıkmış, altyapıya zarar vermiş ve geniş çaplı elektrik kesintilerine neden olmuştur​.

 

MUHABİR

Bakmadan Geçme