• Haberler
  • Ekonomi
  • Milyonlarca Çalışanı İlgilendiriyor! Asgari Ücret Ne Kadar Olacak? İktisatçılardan Dikkat Çeken Çağrı

Milyonlarca Çalışanı İlgilendiriyor! Asgari Ücret Ne Kadar Olacak? İktisatçılardan Dikkat Çeken Çağrı

2025 yılında asgari ücret ne kadar olacak? Milyonlarca çalışanın gözü kulağı asgari ücretle ilgili gelecek haberlerde. Kamuoyunda konuşulan yüzde 25'lik artış iktisatçılar tarafından endişe verici olarak değerlendirildi.

Asgari ücret görüşmelerinin başlamasına sayılı gün kala iktisatçılar da imzaladıkları basın bildirisinde asgari ücret artışlarında gerçekleşen enflasyon oranının dikkate alınmasını ve gelir dağılımını da gözeten bütüncül bir ekonomi politikası izlenmesini istedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'dan gelen açıklamalarla asgari ücret konusundaki tartışmalar kamuoyunun gündeminde ilk sıralara yerleşirken, iktisatçılardan asgari ücretin gerçekleşen enflasyona göre artırılması çağrısı geldi.

İktisatçıların imzaladığı bildiride, Türkiye ekonomisinde uzun süredir devam eden yüksek enflasyon sorununun, dar gelirli vatandaşları ve asgari ücretle çalışanları ekonomik olarak daha kırılgan hale getirdiği ve yaşam standartlarını ciddi ölçüde düşürdüğü belirtildi.

YÜZDE 25'LİK ARTIŞ KAYGI VERİCİ!

Son dönemde uygulanan para ve maliye politikalarının, enflasyonla mücadele hedefi doğrultusunda şekillendirildiğini belirten iktisatçılar, bununla birlikte temmuz ayında asgari ücret artışından kaçınılması ve 2025 için öngörülen artışın gerçekleşen enflasyon yerine yüzde 25'lik beklenen enflasyon oranı baz alınarak belirlenmesi planının, bilimsel ve sosyal açıdan kaygı verici olduğunu söyledi.

GERÇEKLEŞEN ENFLASYON ALTINDAKİ ARTIŞ GELİR DAĞILIMINI BOZAR

Bildiride imzası bulunan iktisatçılar ve akademisyenler enflasyonla mücadelenin toplumsal maliyetinin adil dağıtılması gerektiğini, asgari ücretlilerin alım gücünün korunmasının sosyal devletin bir gerekliliği olduğunu, gerçekleşen enflasyon oranının altında yapılacak ücret artışlarının gelir dağılımını daha da bozacağını ve enflasyonla mücadelenin başarısının dar gelirlilerin yaşam standartlarının düşürülmesi pahasına sağlanamayacağını vurguladılar.

Bu bağlamda iktisatçılar ekonomi politikasını yönetenleri, asgari ücret artışlarında gerçekleşen enflasyon oranının dikkate alınması ve gelir dağılımını da gözeten bütüncül bir ekonomi politikası izlenmesi konularında acilen adım atmaya davet etti.

Bakmadan Geçme