Mutlaka İzlenmesi Gereken En İyi Savaş Dizileri

Bu listemizde sizi savaşın tam da göbeğine götürecek, yaşanan aksiyon ve dramı iliklerinize kadar hissettirecek 5 savaş dizisine değineceğiz. Her bir dizi sadece savaş dizisi olarak değil, genel anlamda oldukça kaliteli ve bizzat bizim kalite kontrolümüzden geçmiş dizileridir, keyifli seyirler dileriz.

5)  The Pacific (2010)

Pasifik, ilerde değineceğimiz Band of Brothers dizisinden ilham alınarak çekilmiş Amerikan yapımı bir Mini dizidir. 2. Dünya savaşında pasifik cephesini Amerikan askerlerinin gözünden izlediğimiz yapım, 4 farklı askerin gözünden savaşın yıkıcılığını ve askerlerin psikolojisine olan etkilerini tüm çıplaklığı ile seyirciye yansıtmaktadır. Her ne kadar Band of Brothers kadar iyi bir senaryoya sahip olmasa da Prodüksiyon kalitesi ve özellikle çatışma sahnelerinin gerçekçiliği ile izlenmesi gereken savaş dizileri arasındaki yerini hakkıyla kazanmıştı.

4) Star Wars: Clone Wars (2008)

Star Wars evreninden bir spin off dizi olan bu yapım, listemizdeki tek animasyon dizi olma özelliğini de taşıyor. İkinci film “Attack of The Clones” ve üçüncü film “Revenge of The Sith” arasında geçen bu yapım, bu iki film arasındaki zaman diliminde yaşanan ve adına klon savaşları denilen büyük galaktik savaşı konu alıyor. Savaşlar hem gezegenlerde hem de uzayda bazen de iki alanda birden gerçekleşiyor. Bu epik savaş sahnelerinin yanında asıl vurucu olan ise askerlerin birbirleri ve kendi içlerinde yaşadıkları hesaplaşmalar. Yaşamanın anlamı, sorgusuz sualsiz emirleri uygulamanın sonuçları ve bir askerin hayatının önemi gibi birçok felsefi konuya da değinen dizi bizce özellikle bazı bölümleriyle diziler tarihine girebilecek kalitede. Her ne kadar çocuklar için de uygun olsa da esasen bir yetişkin dizisi olan yapım, 7 sezonluk uzun süresine rağmen bir çırpıda bitirilecek kadar sürükleyici. Üstelik anlamanız için ilk iki Star Wars filmini izlemeniz de yeterli ama bizce bütün Star Wars filmlerini izleyin????.

3) Generation Kill (2008)

Dizi 2003 yılında Amerika’nın Irağı işgalinde görev alan Amerikan Deniz Piyadelerine bağlı 1. Keşif taburunda muhabir olarak işgalin öncesinden Bağdat’ın düşüşüne kadar askerlerle beraber yol almış Evan Wright’ın anılarından uyarlanmış. Bir takıma askerin işgal sırasında yaşadıklarına tanık olduğumuz dizide yabancı bir ülkeyi işgal etmenin nasıl bir deneyim olduğundan askerlerin kendi aralarındaki ilişkilere, umursamaz subaylar ile askerlerinin hayatına değer veren subaylar arası çekişmeden Amerikan ordusunun keyfe keder ve salakça sivil halkı katletmesine kadar birçok olayla karşı karşıya kalacaksınız. Dizi üstelik işgali bir propaganda unsuru olarak değil aksine Amerika’yı ve Amerikan askerlerini eleştirmek için kullanıyor. Kesinlikle izlenmesi gereken dizilerin de başında geliyor.

2) Band of Brothers (2001)

Yapımcılığını Tom Hanks ve Stephan Spielberg’ün beraber üstlendiği bu şaheser bize İkinci Dünya Savaşı’nı Normandiya sahillerine çıkarmada en önde rol alan ve daha sonrasında savaş bitene kadar cephenin yine en önünde çarpışan 101. Hava indirme tümeninin gözünden izletiyor. Tamamen gerçek olayları ve karakterleri anlatan yapım, askeri literatüre giren taktikleri bile olan bu ünlü tümenin yaşadıklarını bize tüm çıplaklığı ile gösteriyor. Savaşın nasıl bir cehennem olduğunu ve askerler arası dayanışmanın bu cehennemden tek çıkış yolu olduğunu gayet net anlatan dizi, ayrıca en sağlam karakterlerin bile savaştan etkilenebileceğini gayet net bir şekilde bize gösteriyor. İzlemediyseniz bu mini diziye bir şans vermenizi tavsiye ediyorum.

1) Generation War (2013)

Listemizdeki tartışmasız en iyi dizi ise Generation War. Bu sefer İkinci Dünya Savaşı’nı Almanların gözünden izlediğimiz dizide, 5 arkadaşın yaşadıkları üzerinden savaşın dehşetine tanık oluyoruz. Bu arkadaşlardan biri Yahudi, birisi şarkıcı, birisi saha hemşiresi ve iki abi kardeş ise aynı birlikte askerdir. Savaş boyunca bu 5 zıt karaktere sahip arkadaşların gözünden savaşın gidişatını ve psikolojilerin değişimi çok acı bir şekilde görebiliyoruz. Özellikle kaybeden taraf olmanın verdiği ağırlığın çöktüğü son bölümlerde bu arkadaşların içine düştükleri ruh hallerini oyuncular mükemmel bir şekilde bize hissettirmeyi başarıyor. Senaryosuyla, prodüksiyonuyla ve oyunculularıyla kesinlikle bir başyapıt olan diziyi şiddetle izlemenizi öneriyorum.  

Bakmadan Geçme