Neptün ve Uranüs'ün asıl renkleri buymuş!
Oxford Üniversitesi'nden Patrick Irwin'in "Uranüs'ün bilinen Voyager 2 görüntüleri 'gerçek' renge daha yakın bir biçimde yayımlansa da Neptün'ünkiler aslında uzatılıp zenginleştirilmiş ve dolayısıyla yapay yollarla fazla mavi hale getirilmişti" sözleri ile Uranüs ve Neptün'ün renkleri sandığımızdan farklıymış.
Independent muhabiri Andrew Griffin'in haberine göre; Yeni araştırma, her iki yerin de aslında benzer şekilde soluk, yeşilimsi mavi tonunda olduğuna işaret ediyor.
Bilim insanları Uranüs ve Neptün'ün, düşünmeye meyilli olduğumuz renkte olmadığını söyledi.
Genellikle Neptün yoğun, koyu bir maviyle tasvir edilir. Uranüs ise çoğunlukla soluk yeşil ya da camgöbeği renginde görülür.
Öte yandan aslında birbirlerine sandığımızdan çok daha fazla benziyorlar. Yeni araştırmaya göre her iki gezegen de soluk, yeşilimsi mavinin belirli bir tonunda.
Gökbilimciler nihayet gezegenlerin tonunu teyit ederek güncellenmiş görüntüleri yeni bir çalışma kapsamında yayımladı.
Patrick Irwin:
"Voyager 2'nin 1986'da Uranüs'ün ve 1989'da Neptün'ün yakınından uçmasından kısa süre sonra yayımlanan Voyager 2/Uluslararası Uzay İstasyonu görüntüleri, bu gezegenlerin gerçek renklerine dair en iyi tahmini belirlemek için bu çalışmada tek tek filtrelenmiş görüntülerin yeniden işlenmiş haliyle karşılaştırıldı."
Araştırmacılar iki gezegenin modern görüntülerin çoğunda tasvir edildiğinden farklı göründüğünü uzun zamandır biliyordu. Yeni görüntülerin bu hatayı düzeltmesi bekleniyor.
Hata, gezegenin fotoğraflarını çekmek için 20. yüzyılda yapılan görevlerden gelen görüntüler nedeniyle ortaya çıktı. Ayrı renklerde gelen bu görüntüler, gezegenlerin nasıl görünebileceğine dair "gerçek" bir görüntü elde etme amacıyla bir araya getirilmişti.
Araştırmacılar Neptün'ün bulutlarının, halkalarının ve rüzgarlarının daha iyi görülebilmesi için görüntüye daha fazla kontrast da eklemişti.
Ancak bu işlem gezegenlerin, özellikle de Neptün'ün çok daha yoğun bir mavi renkte görünmesine neden oldu.
Araştırmayı yöneten, Oxford Üniversitesi'nden Patrick Irwin, "Uranüs'ün bilinen Voyager 2 görüntüleri 'gerçek' renge daha yakın bir biçimde yayımlansa da Neptün'ünkiler aslında uzatılıp zenginleştirilmiş ve dolayısıyla yapay yollarla fazla mavi hale getirilmişti" dedi.
Yapay şekilde doygunlaştırılan renk o zamanlar gezegenbilimciler arasında bilinmesine (ve görüntüler bunu açıklayan açıklamalarla birlikte yayımlanmasına) rağmen bu ayrım zamanla kayboldu.
Modelimizi ilk verilere uygulayarak hem Neptün hem de Uranüs'ün renginin şimdiye kadarki en isabetli tasvirini yeniden oluşturmayı başardık.
Bilim insanları, Hubble Uzay Teleskobu ve Avrupa Güney Gözlemevi'ndeki Çok Büyük Teleskop'tan elde edilen verileri kullanarak yeni resimleri oluşturdu. Bunlar tüm renk spektrumunu yakalayarak bilim insanlarının, bu cisimlerin gerçek görünümüne çok daha yakın görüntüleri bir araya getirmesini sağlıyor.
Yeni görüntüler Monthly Notices of the Royal Astronomical Society'de yayımlanan "Modelling the seasonal cycle of Uranus's colour and magnitude, and comparison with Neptune" (Uranüs'ün renk ve büyüklüğünün mevsimsel döngüsünün modellenerek Neptün'le karşılaştırılması) başlıklı makalede aktarıldı.