• Haberler
  • Dünya
  • Norveç'ten Türkiye'ye Yönelik Savunma Sanayi Hamlesi! Yasak Kaldırıldı

Norveç'ten Türkiye'ye Yönelik Savunma Sanayi Hamlesi! Yasak Kaldırıldı

Dışişleri Bakanlığı, Norveç'in 2019'da Türkiye'ye karşı uygulamaya koyduğu savunma sanayi kısıtlamalarını kaldırma kararı aldığını bildirdi.

Norveç, Türkiye’ye 2019 yılından bu yana uygulamakta oldu savunma sanayii ambargosunu kaldırma kararı aldı. Karar, resmi makamlar tarafından doğrulandı.

Norveç’in aldığı yeni karar, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın bugün Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından duyuruldu. Görüşme sırasında Bakan Eide’nin, ülkesinin 2019 yılında Türkiye’ye karşı uygulamaya koyduğu savunma sanayii kısıtlamalarını kaldırdıklarını Bakan Fidan’a ilettiği aktarıldı.

Söz konusu karardan memnuniyet duyulduğunu belirten Dışişleri Bakanı Hakan Fidan,  bu tip kısıtlamaların müttefiklik ruhuna uygun olmadığını ifade ederek kararı kutladı. Türkiye’ye Avrupa Birliği (AB) devletleri tarafından uygulanan silah ambargoları, Barış Pınarı Harekatı’nın (BPH) başlatılmasıyla birlikte ortaya çıktı.

Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyinde başlattığı Barış Pınarı Harekatı, ilk olarak Fransa’nın harekatı eleştirmesiyle birlikte hedef haline gelmişti. Fransa’nın, BPH sebebiyle Avrupa Birliği devletlerine Türkiye’ye karşı ortak bir tutum takınması için yaptığı baskılar karşılık vermiş ve ambargolar başlamıştı.

İlk olarak AB’nin kurucu üyeleri Almanya ve Fransa, Barış Pınarı Harekatı’nın dördüncü gününde NATO müttefiki olan Türkiye’ye silah satışını askıya aldığını resmi olarak duyurmuştu. Ardından Finlandiya ve Norveç de Türkiye’ye silah veya teknoloji transferi gerçekleştirilmeyeceğini resmi olarak açıkladı. BPH devam ederken Çekya, İtalya, İspanya, Belçika, Kanada, Hollanda ve İngiltere gibi ülkeler de Türkiye’ye karşı benzer hamlelerde bulunmuştu.

Gelinen noktada Türkiye’ye uygulanan silah ve savunma sanayii ambargolarının büyük bölümü kaldırıldı ve Türkiye’nin, Avrupa Birliği ülkeleri ile olan askeri iş birliği gelişmeye devam ediyor.

Bakmadan Geçme