Notre Dame Katedrali Kulesinde Yangın!

Fransa'nın başkenti Paris'te yer alan Notre Dame Katedrali'nin kulesinde yangın çıktı. Dumanların yükseldiği kadetralin kulesindeki yangını söndürmek için ekipler seferber oldu.

15 Nisan 2019’da çıkan yangında çok büyük hasar alan Notre Dame Katedrali’nde bir yangın daha çıktı.

Kadetralin kulesinde çıkan yangın korkuttu. Dumanların gökyüzüne yükseldiği görüldü.

15 Nisan 2019’da Paris’in simgesel yapılarından Notre Dame Katedrali’nde yıkıcı bir yangın meydan gelmişti. Fransız Gotik mimarisinin sembolü olan tarihi yapının Aralık 2024’te yeniden ziyarete açılması planlanıyordu.

Talihsiz olay sonrası yapının restorasyonu için Aralık 2024 bitiş tarihi gösterilmişti. Restorasyon süreci boyunca iç cephede kullanılan temizleme metodolojileri tartışma konusu oldu. Çatı ve zarar gören kulenin yeniden inşasında yerel malzemeler ve orta çağ ahşap zanaatkarlık teknikleri kullanıldı.

Katedralin yangın sonrası iç cephesinin temizliği 2022’nin ikinci yarısında gerçekleştirildi.

2019’daki yangında yapının ahşap çatısını yok etti. Çatının yapısı oldukça karmaşık ve çok miktarda kereste kullanıldığı için tekrar inşa edilmesinin imkansız olacağı görüşü vardı. Restorasyondan sorumlu ekip ortaçağ ahşap zanaatkarlığı konusunda eğitim almak için bir arkeolojik deney olan ortaçağdaki inşaat yöntem ve yerel malzemeler ile inşaa edilen Guédelon kalesi inşaatında çalışan ustalara başvurdu. Guédelon projesi, Notre Dame’daki La Forêt’in restore edilmesinde öngörülemeyen bir rol oynadı.

Mimar Eugene Viollet-le-Duc tarafından tasarlanan ünlü ahşap kulenin restorasyonuna Şubat 2023’te başlandı. Yangın çıktığında restorasyon halinde olan ahşap kule yangında yapının en ağır hasar alan yerlerinden biri oldu. Kulenin Viollet-le-Duc’un çizimlerine göre tam olarak yeniden inşası için 1.400 Fransız meşe ağacı sağlandı. Resmi raporda, 19. yüzyıldan kalma ünlü kulenin  “Gotik Mimarinin bu başyapıtının özgünlüğü, uyumu ve tutarlılığıyla” yeniden üretilmesinin amaçlandığı beyan ediliyor.

MUHABİR

Bakmadan Geçme