• Haberler
  • Gündem
  • Nusuk Kartı Nedir? Hacı Adaylarına Neden Şart Koşuluyor?

Nusuk Kartı Nedir? Hacı Adaylarına Neden Şart Koşuluyor?

Suudi Arabistan Devleti kutsal topraklarda bulunan milyonlarca hacı adayının taşıması gereken zorunlu bir kart geliştirdi. Nusuk adı verilen kartı olmayan hiçbir hacı adayına Arafat Vakfesi için izin verilmiyor. Peki Nusuk Kartı nedir? Nasıl alınır? Nerelerde Kullanılır? Ne işe yarar? Hacı adaylarına neden nusuk kartı şartı koşuluyor? Detaylar haberimizde...

Suudi Arabistan hükümeti, Hac vazifelerine yerine getirmek üzere Mekke’ye gelen Hacı adaylarına Nusuk kartı şartı getirdi.

Hacı adaylarının hac ibadetini yerine getirebilmesi için mutlaka bu kartı bulundurmaları gerekiyor. Nusuk kartı olmayan hacı adaylarına Arafat Vakfesi için izin verilmiyor.

Suudi Arabistan’da Arafat vakfesi için yoğun kontroller yapılıyor. Hac vazifelerine yerine getirmek üzere Mekke’ye gelen hacı adaylarına Nusuk kartı dağıtılırken, Mekke polisi yollarda sıkı kontroller yapıyor. Hac vizesini ya da Nusuk kartını ibraz edemeyen hacı adaylarını alıkoyan polis, kartı olmayan hacı adaylarını Mekke sınırları dışına çıkartıyor.

Suudi Hac ve Umre Bakanlığı, ister hacı ister işleri yöneten organizatörlerden biri olsun, kutsal yerlere girmek isteyen herkes için Nusuk kartını şart koşuyor. Bu kart olmadan tabiri caizse hac vazifesi yerine getirilemiyor. Suudi Arabistan Devleti buna izin vermiyor.

NUSUK KARTI NEDİR? NERELERDE KULLANILIR? NEDEN HACI ADAYLARINA ŞART KOŞULUYOR?

Nusuk kartı Suudi Hac ve Umre Bakanlığı tarafından hacı adaylarını kontrol etmek, hac kural ve talimatlarının yerine getirilip getirilmediğini denetleyebilmek ve düzensiz hacılar arasında ayrım yapabilmek için geliştirdiği dijital manyetik alanı olan akıllı bir kart.

Kartın amacı, hacıların sorunsuz hareket etmelerine yardımcı olmak, dolandırıcılığın önüne geçmek ve hac ibadetlerinin kolaylıkla yapılabilmesini içeriyor. Kartla birlikte hacılar kendilerine sunulan hizmetleri değerlendirebilecek ve çıkış tarihlerine ilişkin uyarılar alarak herhangi bir olumsuz durumla karşılaşılmasının önüne geçilmiş olunacak.

Nusuk kartı hem hacı adayları hem işçiler hem de görevlilerin tamamını kapsıyor. Herhangi bir görev amacıyla kutsal topraklara gelinmiş olunsa da bu kartın taşınması zorunlu.

ARAFAT VAKFESİ İÇİN NUSUK KARTI ŞARTI

Suudi Arabistan hükümeti, Hac vazifelerine yerine getirmek üzere Mekke’ye gelen Hacı adaylarına Nusuk kartı dağıtırken, kartı olmayan Hacı adaylarına Arafat Vakfesi için izin vermiyor.
Suudi Arabistan’da Arafat vakfesi için yoğun kontroller yapılıyor. Hac vazifelerine yerine getirmek üzere Mekke’ye gelen Hacı adaylarına Nusuk kartı dağıtılırken, Mekke polisi yollarda sıkı kontroller yapıyor. Hac vizesini ya da Nusuk kartını ibraz edemeyen hacı adaylarını alıkoyan polis, kartı olmayan hacı adaylarını Mekke sınırları dışına çıkartıyor.

Nusuk Kartı Nedir? Hacı Adaylarına Neden Şart Koşuluyor?

Bakmadan Geçme