Oy pusulası kura çekimlerinde hile yapılabilir mi?

31 Mart Seçimlerinde seçime girecek partilerin oy pusulasında ki yerlerini belirlemek için gerçekleştirilen kura çekimi tartışmalara sebep oldu. Kura çekiminde hile yapılabilir mi? Ak Parti nasıl 1. sırada çıktı gibi sorular sosyal medyada tartışma konusu oldu.

Seçim takvimine göre; kura çekimiyle seçime katılacak partilerin oy pusulasındaki yerleri belli oldu. YSK başkanlığında gerçekleştirilen kuraya seçime katılım şartlarını sağlayan 35 parti giriyor.

Belediye başkanı seçiminde kullanılacak birleşik oy pusulalarının en üstünde "Siyasi Partiler", bağımsız adaylar varsa "Siyasi Partiler ve Bağımsız Adaylar" ibaresi yer alacak. Kura sonucuna göre de pusulada soldan sağa partiler ile adaylarının ad ve soyadları sıralanacak.

AK PARTİ PUSULADA BİRİNCİ SIRADA YER ALDI

31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne katılacak siyasi partilerin oy pusulasındaki yerlerini belirlemek için kura çekimi yapıldı. Kuraya, seçime katılma yeterliliğine sahip 35 parti katıldı. Oy pusulasında AK Parti birinci sırada yer aldı.

YSK Başkanı Ahmet Yener kamera önünde kuraları çekti.

DEVA PARTİSİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI İDRİS ŞAHİN TEPKİ GÖSTERDİ

AK Parti'nin kurası çekilirken fanusun götürülmesi ise dikkat çekti. Kouyla ilgili  DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin ise eleştirisini belirterek hile imasında bulundu:

"YSK’da tüm siyasi partilerin temsilcilerinin kürsünün önünde herkesin gözünün önündeki fanustan çekiliş yapmasına rağmen, Ak Parti temsilcisinin kürsünün ardında bulunduğu yere fanusun götürülmesi ve kura çekilmesi sonrası topun görevliye teslim edilmesi sizce uygun mu?"

YÜKSEK SEÇİM KURULU TEŞKİLATI KİMLERDEN OLUŞUR?

Yüksek Seçim Kurulu Teşkilatı temelde Başkan, Özel Kalem, Başkan Vekili, Merkez Teşkilatı, (Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü, Seçim Hizmetleri Genel Müdürlüğü,  İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı) Taşra Teşkilatı'ndan, (İl Seçim  Kurumları, il Seçim Kurumları) oluşmaktadır.

YÜKSEK SEÇİM KURULU ÜYELERİ KİMLERDEN OLUŞUYOR?


 

Yüksek Seçim Kurulu’nun toplamda 11 üyesi bulunmaktadır. Kurulda 11 üyeye ek olarak son millet vekili seçiminde en çok oy almış partiler ve TBMM'de grubu bulunan siyasi parti temsilcileri (AKP, CHP, MHP, HDP, İYİ Parti, Saadet Partisi) yer almaktadır. 

Bakmadan Geçme