• Haberler
  • Ekonomi
  • Özgür Demirtaş'tan Dikkat Çeken Asgari Ücret Yorumu

Özgür Demirtaş'tan Dikkat Çeken Asgari Ücret Yorumu

2024 yılı asgari ücreti açıklandı. Ekonomistlerin ve finans uzmanlarının 17 bin 2 TL olarak açıklanan asgari ücret yorumları merak konusu oldu. Özgür Demirtaş Açıkladı Asgari Ücret Açlık Sınırının Altında Kalacak!

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’ın 2024 yılında geçerli olacak asgari ücret rakamını açıklamasının ardından ekonomistler ve finans uzmanları asgari ücreti yorumladı.

2024 yılı için uygulanacak asgari ücret 17 bin 2 TL olarak belirlenirken, çalışan çevresi ve ekonomi dünyası, açıklanan rakamı düşük buldu.


Finans Uzmanı ve Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkan Prof. Dr. Özgür Demirtaş da, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yeni asgari ücreti yetersiz bulurken birkaç ay içerisinde açlık sınırının altında kalacağı yorumunda bulundu.
 

Nisan Ayında Açlık Sınırının Altında Kalacak


Enflasyon, Merkez Bankası kararları, borsa başta olmak üzere ülkenin kritik ekonomik durumu ve veriler üzerinden yaptığı yorumlarla dikkatleri üzerine toplayan Demirtaş, asgari ücret maaş zammı açıklandıktan sonra da yeni asgari ücret ile ilgili görüşlerini kamuoyu ile paylaştı.

Daha önce açıklanan asgari ücret rakamının hangi tarihler arasında açlık sınırının altında kalacağını bilen Demirtaş, bu kez de 2024 yılında uygulanacak 17 bin 2 TL’lik asgari ücret hakkında görüş bildirdi.

Demirtaş, enflasyon vurgusu yaptığı paylaşımda; Yaptığım hesaplara göre Nisan ayı gibi açıklanan ücret açlık sınırının (4 kişilik ailenin mutfak masrafı) altına düşecek. İşte bu yüzden enflasyon ile mücadele çok önemli.” ifadelerine yer verdi.


Hakan Kara da Demirtaş’ı Destekledi


Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi İktisatçı Prof. Dr. Hakan Kara da Demirtaş’ı destekler mahiyette açıklamalarda bulundu.
Demirtaş’a göre bir aylık bir iyimserlikte bulunan Prof. Dr. Hakan Kara "Asgari ücret yüzde 49 artışla 17.002 TL oldu. Şu an için geçmiş enflasyonu telafi etse de Mayıs ayından itibaren maalesef açlık sınırının tekrar altına düşecek." diyerek Demirtaş’ın “asgari ücret açlık sınırının altında kalacak” iddialarını desteklemiş oldu.


Asgari Ücret Enflasyonu Arttırır mı?


Asgari ücretin enflasyona etkisine dair kendisine çok soru sorulduğunu belirten Hakan Kara şu ifadelere yer verdi;


“Geçmiş çalışmalar asgari ücretteki her yüzde 1’lik şokun (tahmin üstü artışın) enflasyonu yaklaşık 0,1 puan artırdığını gösteriyor. Bana göre bu dönem farklı. Beklentiler ve fiyatlama davranışı henüz düzelmedi. Artık ücretler de beklentilerin bir parçası oldu. Böyle bir ortamda ücret-enflasyon ilişkisi geçmişe göre çok daha güçlü olacaktır. Ben mevcut durumda kendi tahminlerimi yaparken asgari ücrete gelen her 1 puanlık şokun enflasyona 0,28 puan yansıyacağını varsayıyorum. Dolayısıyla 2024 yılı için şöyle bir hesap makul olur: Diyelim ki asgari ücret belli olmadan önce, asgari ücret artış varsayımınız %40, yıl sonu enflasyon tahmininiz ise %38 idi. Soru şu: Şimdi asgari ücretin varsaydığınız gibi %40 değil, %49 olarak belirlendiğini gördünüz. Tahmininizi kaç puan yukarı güncellersiniz? Yanıt: Bu durumda ‘ücret şoku’ 49-40 =9 puan olur. Enflasyona ilave etki = 9*0,28= 2,5 puan. Eski enflasyon tahmininiz %38 ise yeni tahmininiz: 38+2,5 = 40,5 olur"

Bakmadan Geçme