• Haberler
  • Gündem
  • Özhaseki: Kentsel Dönüşüme Belli Gruplar Engel Olmasaydı Bir Vatandaşımızın Bile Burnu Kanamazdı

Özhaseki: Kentsel Dönüşüme Belli Gruplar Engel Olmasaydı Bir Vatandaşımızın Bile Burnu Kanamazdı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Ankara'daki basın kuruluşlarının temsilcileriyle birlikte, 6 Şubat 2023'de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok etkilenen Hatay'da incelemelerde bulundu

Çevre , Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Hatay'da depremde büyük yıkım yaşanan Emek Aksaray Mahallesi'nde 2017'de yapmak istedikleri kentsel dönüşüm çalışmalarının engellendiğini söyledi. Özhaseki, "Belli gruplar kentsel dönüşüme engel oldular, yaptırmadılar. Ama depremde mahalle tamamıyla yerle bir oldu.

Şimdi burada 5 bin 600 konuta başladık. O dönemde başlatmış olsaydık, bunlar bitmişti depremde kimse ölmeyecekti. Şimdi binlerce insanın öldüğü yerde inşaatlar yapmaya devam ediyoruz. Ama bedeli ağır oldu bu işin" dedi.

 Saha ziyaretleri yapan Bakan Özhaseki, depremde büyük yıkıma uğrayan Emek Aksaray Mahallesi'ndeki çalışma alanında da inceleme yaptı. Özhaseki, incelemeler sırasında 2017 yılındaki bakanlığı döneminde Emek Aksaray Mahallesi'nde kentsel dönüşüm yapmak istediklerini, ancak engellendiklerini belirtti.

YALVARDIK YAKARDIK KENTSEL DÖNÜŞÜME KARŞI ÇIKTILAR

Bakan Mehmet Özhaseki, 2017 yılında, Emek Aksaray Mahallesi'ne kentsel dönüşüm yapmak için gittiğini hatırlatarak, "Gittiğimde belli gruplar kentsel dönüşüme engel oldular; kentsel dönüşümü yaptırmadılar. Yalvardık yakardık, epeyce rica ettik; ama derdimizi anlatamadık. O protestocu gruplar hakim oldular ve bize kentsel dönüşümü yaptırmadılar. Ama burası çok riskli bir yerdi. 6-7 yıl öncesinden bahsediyorum.

Bırakıp gitmek zorunda kaldık. Haliyle zorla, vatandaş istemezse, karşı çıkıyorsa kavga ederek yapacak bir şey yok. Mecburen üzülerek ayrılmak durumunda kaldık. Üstelik de gece yarısına kadar oturdum burada insanları ikna edebilmek için saatlerce dil döktüm. Ama depremde mahalle tamamıyla yerle bir oldu. Şimdi burada 5 bin 600 konuta başladık. Tamamının ihalesi yapıldı. Evler yükselmeye devam ediyor.

İDEOLOJİK ÇATIŞMALARA KURBAN GİTMESEYDİ

Keşke öyle söylenmeseydi, mani olunmasaydı, ideolojik çatışmalara kurban gitmeseydi de bir tek vatandaşımızın, kardeşimizin burnu bile kanamasaydı. O dönemde başlatmış olsaydık, bunlar bitmişti mis gibi evlerinde oturuyorlardı, depremde kimse ölmeyecekti. Şimdi burada bu acı hatırayla binlerce insanın öldüğü yerde inşaatlar yapmaya devam ediyoruz. Ama bedeli ağır oldu bu işin" ifadelerini kullandı.

Bakan Özhaseki, kentsel dönüşümde Emek Aksaray Mahallesi'nin Türkiye'nin simgesi haline geldiğini söyleyerek, "Mahallemizde sağlam ve güvenli evlerimizi hızla yapıyoruz. Yeni yuvalarımızı en kısa sürede tamamlayıp hemşerilerimize teslim edeceğiz inşallah. Bu vesileyle vatandaşlarımızdan bir kere daha istirham ediyorum, kentsel dönüşüme engel olmak isteyen belli kesimlere prim vermeyin. Kentsel dönüşüm bir zorunluluktur" diye konuştu.

HATAY'DA 10 BİN KONUT TESLİM EDİLDİ

AFAD, Hatay'da depremden sonra 139 bin 879 konut, 15 bin 603 ticari alan olmak üzere toplam 155 bin 482 adet hak sahibi tespit etti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, 130 bin 363 adet konut ve 12 bin 392 ticari alan olmak üzere toplam 142 bin 995 adet bağımsız bölümün yapımına devam ediliyor. Şu ana kadar Hatay’da afetzedelere 10 bin 889 konutun teslimi gerçekleştirildi. Hatay’da yürütülen altyapı çalışmaları kapsamında belediyeye toplam 14 milyar 200 milyon TL hibe desteği verildi.

 200 BİN KONUT TESLİM EDİLECEK

Öte yandan tüm deprem bölgesinde AFAD tarafından 400 bin 904 konut ve 40 bin 486 iş yeri olmak üzere toplam 441 bin 390 hak sahibi belirlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; afet bölgesinde 395 bin 649 konut ve 37 bin 156 ticari alan olmak üzere toplam 432 bin 805 bağımsız bölümün inşasını sürdürüyor. Bin 240 şantiyede, 110 bin kişilik işçiyle çalışmalar devam ediyor. Bugüne kadar Kahramanmaraş'ta 17 bin 592, Gaziantep'te 14 bin 710, Hatay'da 10 bin 889, Adıyaman'da 8 bin 216, Malatya'da 7 bin 881, Diyarbakır'da 4 bin 415, Osmaniye'de 3 bin 572, Elâzığ'da 3 bin 093, Şanlıurfa'da 2 bin 446, Adana'da 2 bin 316, Kilis'te bin 494 olmak üzere 76 bin konut teslim edildi.

2025 YILIINI EYLÜL AYINA KADAR HAK SAHİPLERİNE VERİLECEK

Bu yılın sonuna kadar, toplamda 200 bin konutun hak sahiplerine teslim edileceği belirtildi. Deprem konutlarının tamamının ise 2025 yılının Eylül ayına kadar, hak sahibi depremzedelere verileceği kaydedildi.Bakanlık tarafından afetten zarar gören şehirlerin altyapıları için belediyelere 64 milyar TL hibe desteği verildiği, bunun için de belediyelere herhangi bir borçlandırma yapılmadığı bildirildi.

Bakan Özhaseki, konut ve iş yerlerinin yapımı için planlamaları sürdürdüklerini de söyleyerek, "Şu anda ülke genelinde bin 240 yerde şantiyemiz var. 110 bin kişilik çalışan ordusuyla bu işleri sürdürmeye gayret ediyoruz. 4 bin 333 köy evimizde hasar var.

200 BİN KONUTU TESLİM EDECEĞİZ

Bu köylerde uzman hocalarımızın tavsiye ettiği çelik evlere başladık. O çelik evlerimiz de çok hızlı şekilde devam ediyor. Şu ana kadar 76 bin kadar konutu teslim ettik. Önümüzdeki aydan itibaren her ay 10-15-20 bin konutu hak sahiplerine teslim edeceğiz. Sene sonuna kadar toplam 200 bin konutu teslim etmiş olacağız. İhalesini yaptığımız veya yapacağımız konutlara 1 yıl süre veriyoruz. Büyük ihtimalle gelecek senenin ortası gibi hak sahiplerinin tamamına konutlarını teslim etmiş oluruz" dedi. 

MUHABİR

Bakmadan Geçme