Portakaldaki C vitamini demir emilimine yardımcı oluyor

Kış aylarının sevilen meyvelerinden portakal tam bir şifa deposu. Demir emilimine yardımcı olan portakalın sayısız faydası mevcut.

Pek çok portakal türü lif açısından zengindir ve C vitamini gibi faydalı vitaminler içerir. Ayrıca bağışıklık fonksiyonunu desteklemek de dahil olmak üzere sağlık açısından çeşitli faydaları olabilecek antioksidanlar da içerirler. Portakal; vitaminler, mineraller ve antioksidanlar da dahil olmak üzere besin maddeleri ve koruyucu bitki bileşikleri açısından zengin bir hazinedir.

Araştırmalar düzenli olarak portakal tüketmenin sağlığınıza çeşitli şekillerde fayda sağlayabileceğini gösteriyor. Portakalda bulunan C vitamini, flavonoidler ve karotenoidler de dahil olmak üzere bir dizi besin ve bitki bileşiği, bunları optimum seviyelerde tüketirseniz kalp sağlığını iyileştirmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Kan şekeri

LDL (kötü) kolesterol

İnflamatuar belirteç C-reaktif protein (CRP)

Turunçgiller açısından zengin beslenme kronik hastalıklara karşı koruma sağlayabilir. Düzenli olarak portakal ve diğer turunçgilleri tüketmek, kalp sağlığını korumanın yanı sıra, belirli kanser türleri ve diyabet de dahil olmak üzere diğer sağlık sorunlarının riskini azaltmaya da yardımcı olabilir. Çalışmalar, turunçgiller açısından zengin beslenmenin çeşitli kanser türlerinin riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

7.000'den fazla Avustralyalı yetişkinin katıldığı bir araştırma, portakal ve diğer turunçgiller de dahil olmak üzere orta düzeyde toplam meyve alımına sahip olanların, en düşük meyve alımına sahip kişilere kıyasla 5 yılda diyabet tanısı alma olasılığının yüzde 36 daha düşük olduğunu buldu. Bu çalışmanın genel olarak meyve yemenin faydalarını bulduğunu ve özellikle bütün portakal yemenin faydalarını izole etmediğini unutmayın. Ayrıca meyve suyu içen kişilerde aynı faydalı etkiler bulunmadı. Bunun nedeni, meyve suyunun bütün meyvelerle karşılaştırıldığında çok daha az lif içermesi ve kan şekeri üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olmasıdır.

C vitamini açısından zengin gıdalar tüketmek, vücudunuzda yeterli miktarda demir minerali bulunmadığında ortaya çıkan bir durum olan aneminin önlenmesine yardımcı olabilir. Portakal iyi bir demir kaynağı olmasa da vücudunuzun demiri emme yeteneğini artıran mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Demir emilimini artırmaya yardımcı olmak için mercimek ve fasulye yemeklerine bir tutam portakal suyu eklemeyi veya ıspanak salatalarına portakal dilimleri eklemeyi deneyin.

Vitaminler, mineraller ve antioksidan bileşikler açısından yüksek olan meyveleri düzenli olarak tüketmek, sağlıklı bağışıklık fonksiyonunun desteklenmesine yardımcı olabilir.

Bakmadan Geçme