• Haberler
  • Dünya
  • Putin'den BRICS Zirvesi Sonrası Çarpıcı Filistin Devleti Kurma Çağrısı

Putin'den BRICS Zirvesi Sonrası Çarpıcı Filistin Devleti Kurma Çağrısı

Putin, Orta Doğu'daki gerginliklerin büyümesini istemediklerini belirterek, Filistin devletinin kurulmasının çatışmaların çözümü için önemli bir adım olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, barış müzakereleriyle ilgili yaptığı açıklamada, sorumluluğun Ukrayna yönetiminde olduğunu vurguladı. Putin, Ukrayna’nın müzakere sürecine girmeyi istemediğini belirterek, "Ukrayna yönetimi müzakere etmeyi istemiyor çünkü savaş durumunun kaldırılması, bunun ardından da başkanlık seçiminin yapılması gerekiyor. Demek ki buna hazır değiller ancak top onların tarafında" dedi.

BRICS+ ZİRVESİ'NDE GENİŞLEME MESAJI

Putin, Tataristan’ın başkenti Kazan’da gerçekleşen Genişletilmiş BRICS+ Liderler Toplantısı'nın ardından düzenlenen basın toplantısında gündeme ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda, BRICS’in genişlemesine yönelik bir yol haritası üzerinde uzlaşıldığını kaydeden Putin, 35 ülkenin katıldığı zirvede, BRICS’e katılmak isteyen ülkelerin taleplerinin değerlendirildiğini ifade etti. "BRICS ülkeleri, genişleme yolunda ilk aşama olarak Birlik için ortak ülkelerin bir listesi üzerinde anlaşmaya vardı" diyen Putin, yeni ülkelerin dahil edilmesi konusunda teklifler gönderileceğini ve olumlu yanıtlar alındığında isimlerin açıklanacağını belirtti.

Putin, uluslararası ödemelerde yaşanan sorunlar hakkında da konuştu. Yaptırımların yarattığı ekonomik zorluklara değinen Putin, "Şu anda SWIFT’e bir alternatif yaratmıyoruz. Ancak ulusal para birimlerinin kullanılmasına yönelik adımlar atıyoruz" dedi.

ORTA DOĞU VE FİLİSTİN DEVLETİ VURGUSU

Basın toplantısında Orta Doğu'daki gerginliğe de değinen Putin, bölgede çatışmaların daha da büyümesini istemediklerini belirterek, "Kimse bölgede çatışmaların büyümesini ve büyük savaşa dönüşmesini istemiyor" dedi. Filistin devletinin kurulmasının çatışmaların çözümünde önemli bir adım olduğunu savunan Putin, "Filistin devletinin kurulması gerekiyor ve bu konuda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanması şarttır" diye ekledi.

Putin, "Gazze’de olanlara üzülmeyen insan yok. 40 binden fazla insan öldü. Bunların birçoğu kadın ve çocuk. Gazze’deki durum, çatışma nedenlerinin ortadan kaldırılmasıyla çözülebilir. Bu nedenlerden biri de Filistin devletinin kurulması. Bununla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanması gerekiyor." diye konuştu.

UKRAYNA İLE BARIŞ MÜZAKERELERİ

Rusya ile Ukrayna arasındaki barış müzakerelerine değinen Putin, 2022’de İstanbul’da Türkiye’nin arabuluculuğunda yapılan müzakereleri hatırlatarak, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a müzakere platformu sağlamasından dolayı minnettarız" dedi. Ancak Putin, Ukrayna’nın bu müzakerelerde sağlanan anlaşmalardan vazgeçtiğini ifade etti ve Türk tarafından Ukrayna’nın isteği üzerine yeni bir müzakere teklifi aldıklarını, ancak Kiev yönetiminin bunu reddettiğini belirtti.

Putin, Ukrayna’nın müzakerelerden kaçınma sebeplerinden birinin savaş durumunun kaldırılması ve ardından başkanlık seçiminin yapılması olduğunu vurguladı. "Ukrayna yönetimi irrasyonel hareket ediyor" şeklinde konuşan Putin, Çin ve Brezilya’nın barış tekliflerini sahadaki gerçeklere dayanarak değerlendirmeye hazır olduklarını dile getirdi.

RUSYA'NIN CEPHEDEKİ İLERLEMESİ VE BATI'NIN DESTEĞİ

Putin, Rus ordusunun Ukrayna’da ilerlediğini ve Ukrayna’nın "ciddi" kayıplar verdiğini belirterek, Ukrayna’nın geçen yılki karşı saldırıda 16 bin, son bir ayda ise Kursk yönünde 26 bin asker kaybettiğini söyledi. Batı’nın Ukrayna’daki çatışmalara dahil olduğunu ve NATO askerlerinin Ukrayna operasyonlarında yer aldığını iddia eden Putin, NATO’nun Ukraynalı askerlere eğitim verdiğini ve Ukrayna’nın NATO’nun yüksek teknoloji silahlarını kullandığını savundu.

TRUMP'IN SÖZLERİNE CEVAP

Putin, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın, kendisini Ukrayna’ya saldırması halinde Moskova’ya saldırmakla tehdit ettiği yönündeki açıklamalarını da değerlendirdi. Putin, "Herkesi tehdit edebilirsiniz ancak Rusya'yı tehdit etmenin bir anlamı yok çünkü bu bizi canlandırır" ifadesini kullandı. Trump’ın Ukrayna'daki savaşı sonlandırma isteğine önem verdiklerini belirten Putin, ABD ile başkanlık seçimlerinden sonra etkileşime açık olduklarını ve ikili ilişkilerin yönünün ABD’ye bağlı olduğunu ifade etti.

KUZEY KORE İLİŞKİLERİ VE ORTAKLIK ANLAŞMASI

Kuzey Kore askerlerinin Ukrayna'da savaşmak üzere Rusya'ya gönderildiği iddialarına ilişkin gelen soruyu yanıtlayan Putin, bu görüntülerin ciddiye alınması gerektiğini söyledi. Putin, Rus Parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Kuzey Kore ile yapılan kapsamlı ortaklık anlaşmasını onayladığını belirtti ve Kuzey Kore'nin bu anlaşmayı ciddiye aldığını vurguladı. Putin, "Bu anlaşmanın 4. maddesinin uygulanmasına ilişkin müzakerelerin yapılması gerekiyor" dedi.

Bakmadan Geçme