• Haberler
  • Dünya
  • Reisi'nin Hayatını Kaybettiği Helikopter Kazası Sabotaj mı Sorusunun Cevabı Yanıt Buldu

Reisi'nin Hayatını Kaybettiği Helikopter Kazası Sabotaj mı Sorusunun Cevabı Yanıt Buldu

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin hayatını kaybettiği helikopter kazasının sabotaj olup olmadığına dair şüpheler giderildi.

İran Genelkurmay Başkanlığı, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ölümüne yol açan helikopter kazasıyla ilgili hazırlanan ön raporu açıkladı.

Raporda, kazaya neden olan helikopter enkazında herhangi bir kurşun ya da yabancı cisim izine rastlanmadığı belirtildi.

Reisi ve 7 kişinin yaşamını yitirdiği kazayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında yayımlanan raporda, teknik ve genel bilgilerin toplandığı ifade edilerek, verilerin detaylı değerlendirilmesi için daha fazla zamana ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

Helikopterin belirlenen rotada ilerlediği ve pilotun kazadan yaklaşık bir buçuk dakika önce diğer iki helikopterle iletişim kurduğu belirtildi. Enkazda yapılan incelemelerde herhangi bir kurşun ya da yabancı cisme rastlanmadığı ve helikopterin düştükten sonra yangın çıktığı aktarıldı.

Raporda, arama kurtarma çalışmalarının dağlık arazi ve olumsuz hava koşulları nedeniyle zorlaştığı, çalışmaların gece boyunca devam ettiği ve İHA'ların yardımıyla yerel saatle 05.00'te kazanın kesin yerinin tespit edildiği belirtildi.

Kara kuvvetlerinin enkaza ulaştığı, gözetleme kulesi ile uçuş ekibi arasında yapılan görüşmelerde ise herhangi bir şüpheli duruma rastlanmadığı ve gerekli incelemelerin ardından nihai raporun açıklanacağı bildirildi. Kazanın 19 Mayıs'ta Doğu Azerbaycan eyaletinde meydana geldiği ve Cumhurbaşkanı Reisi ile Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın da aralarında bulunduğu 8 kişinin hayatını kaybettiği bilgisi verildi.

GÖZLER İSRAİL'E ÇEVRİLMİŞTİ

Yaşanan elim kaza sonrasında dünya kamuoyunun gözleri İsrail’e çevrilmişti. Geçtiğimiz günlerde İsrail ile İran arasında yaşanan gerginliğin hemen ardından İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi taşıyan helikopterin düşerek Reisi’nin hayatını kaybetmesi İsrail’in İran’a yönelik bir sabotaj girişiminde bulunmuş olabileceği ihtimallerini hatırlatmıştı. İsrail kazadan hemen sonra yaptığı açıklamada olayla bir ilgilerinin olmadığını açıklamasına rağmen bu açıklama kamuoyunu tatmin etmeye yetmemişti.
 

Bakmadan Geçme