Rusya Dışişleri Bakanı Filistin'in yanındayız

Lavrov, ABD'nin New York kentinde, BMGK'nin düzenlediği Filistin toplantısında konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Gazze Şeridi'nde ateşkesin sağlanması için çağrıda bulunması gerektiğini belirterek, "Onlarca yıl devletini kurma şansından mahrum bırakılan Filistinliler, sonunda bu sorunun çözülmesini hak ediyor." dedi.

ABD'nin Orta Doğu ile ilgili siyasetini değerlendiren Lavrov, söz konusu siyaset nedeniyle BMGK'de gerekli kararların alınamadığını belirtti.

Lavrov, "ABD, işgal edilen topraklarda kanın durdurulması yönündeki tüm girişim ve inisiyatifleri engelliyor. Amerikan diplomasisinin becerikliliği de şaşırtıyor. ABD, ya ateşkes kararlarını veto ediyor ya da Gazze'deki çatışmaların yoğunluğunun azaltılması çağrısında bulunuyor. Bu, Filistinlilere yönelik uygulanan toplu cezalandırmanın sürdürülmesine izin veriyor." şeklinde konuştu.

BMGK'nin Filistin konusunda gerekli önlemleri alamamasının tüm bölgeyi olumsuz etkilediğini söyleyen Lavrov, şöyle devam etti:

"ABD ve müttefiklerinin Orta Doğu ve Avrasya'nın diğer bölgelerindeki askeri varlığı, uluslararası güvenlik için kabul edilemez yeni riskler yaratıyor. BMGK'nin onayı olmadan Washington ve Londra'nın öncülüğünde Yemen'e yönelik gerçekleştirilen haksız saldırıyı kesinlikle kınıyoruz. Anglosaksonların eylemleri uluslararası barış için doğrudan tehdit oluşturuyor, dünya düzenini baltalıyor."

Bakmadan Geçme