Santa Maria Kilisesi nerededir?

bugün saldırıya uğrayan Santa Maria Kilisesi'nin nerede olduğu binlerce kişi tarafından merak konusu oldu peki anta Maria Kilisesİ nerededir? hangi ilimizdedir?

SANTA MARİA'NIN TARİHÇESİ

 

1453’te İstanbul’un Osmanlılar tarafından fethinden birkaç ay önce, Selvili Padovalı Aziz Antonio kilisesi, Haliç’in güney şeridine (o zamanlar Venedikli tüccarların Konstantinopolis merkeziydi Fransiskenler tarafından Sirkeci’de inşa edildi. Fethin ardından ise burayı Fransiskenler terk etmeye zorlandılar ve 1584’e kadar birkaç kere yer değiştirdikten sonra bu tarihte Galata’nın Mumhane mahallesine taşındılar. Burada Levantin bir kadın olan Klara Maria Draperis onlara bir ev ve küçük bir şapel bağışladı. Şapelin sunağı tahtadan yapılmış Bakire Meryem heykeliyle süslenmişti. Şapel 1660 yılında tamamen yandığında bu heykel Draperis ailesinin bir bireyi tarafından kurtarıldı.

Yapı yangında tamamen yandığı için dönemin Osmanlı kanunlarına dayanarak devlet arsaya el koydu. Bu sebeple Fransiskenler Sultan'dan Firmandan izin istediler fakat neticede kilise tekrar yapılsa dahi 1663’te yıkıldı.Bu olaydan sonra Fransiskenler bölgeden ayrılıp Peranın üstünde Dörtyol denen bölgeye taşındılar. Burada 1678 tarihinde bir kilise daha inşa ettiler fakat 1697’de yanan kilise 1727’deki depremle tamamen yıkıldı. 1767’de tekrar yanan yapı, 1769’da beşinci kez tekrar inşa edilmiş oldu. Her musibetten sağlam çıkan Bakire Meryem heykeli ise günümüze kadar ulaştı. Günümüzde bu kilise, sent Antuan (ki o da İstiklal Caddesindedir) ve Aziz Petrus ve Pavlus kilisesi ile birlikte Levanten meydanındaki 3 Roma Katolik Kilisesi’nden biridir. 19. Yüzyıl boyunca Aziz Meryem Kilisesi bölgenin en prestijli kilisesi oldu 1803 yılındaki sayıma göre cemaatinde 470 Levanten, birkaç Arap ve birkaç Ermeni Katolik olduğu bilinmektedir.

SANTA MARİA KİLİSESİ ADRESİ

Tomtom, İstiklal Cd. No:215, 34433 Beyoğlu/İstanbul

Bakmadan Geçme