• Haberler
  • Teknoloji
  • Şarj etmeden 50 yıl boyunca güç üretebilen nükleer batarya geliştirildi

Şarj etmeden 50 yıl boyunca güç üretebilen nükleer batarya geliştirildi

Betavolt, geliştirdiği bataryanın asla şarj edilmesi gerekmeyen cep telefonları ve sonsuza kadar uçabilen drone'lara güç sağlayabileceğini söylüyor

Çinli bir girişim, şarj ya da bakım gerektirmeden 50 yıl boyunca elektrik üretebileceğini iddia ettiği yeni bataryayı tanıttı.

 

Pekin merkezli Betavolt, nükleer bataryasının dünyada atom enerjisinin minyatürleştirilmesini gerçekleştiren ilk batarya olduğunu ve 63 nükleer izotopu bir madeni paradan daha küçük bir modüle yerleştirdiğini söyledi.

Şirket, yeni nesil bataryanın pilot çalışma aşamasına girdiğini, sonunda telefonlar ve drone'lar gibi ticari amaçlı uygulamalar için seri üretileceğini söyledi.

Firma yaptığı basın açıklamasında, "Betavolt atomik enerji bataryaları havacılık, yapay zeka ekipmanları, tıbbi cihazlar, mikroişlemciler, gelişmiş sensörler, küçük drone'lar ve mikro robotlar gibi birçok senaryoda uzun ömürlü güç kaynağı ihtiyaçlarını karşılayabilir" dedi.

Çin'i yapay zeka yarışında öne geçirecek

Bu yeni enerji inovasyonu, Çin'in yapay zeka teknolojik devriminin yeni turunda alanının en iyisi olmasına yardımcı olacak.

Batarya, ilk kez 20. yüzyılda keşfedilen bir süreç yoluyla çürüyen izotoplardan salınan enerjiyi elektriğe dönüştürerek çalışıyor.

Sovyetler Birliği ve ABD'deki bilim insanları bu teknolojiyi uzay araçları, sualtı sistemleri ve uzaktan kontrol edilen bilim istasyonlarında kullanılmak üzere geliştirmeyi başardılar ancak termonükleer bataryalar hem maliyetli hem de büyüktü.

Nükleer bataryaları minyatürleştirme ve ticarileştirme arayışı, Çin'in 2021'le 2025 arasında ülke ekonomisini güçlendirmek için tasarlanan 14. Beş Yıllık Plan'ı kapsamında ele alınırken, ABD ve Avrupa'daki araştırma kurumları da bu bataryaların geliştirilmesi için çalışıyor.

Betavolt, ilk nükleer bataryasının 15x15x5 milimetreküp boyutlarında 100 mikrowatt güç ve 3V voltaj sağlayabildiğini ancak 2025'e kadar 1 watt gücünde batarya üretmeyi planladığını söyledi.

Küçük boyutları, daha fazla güç üretmek için seri olarak kullanılabilecekleri anlamına geliyor ve şirket, asla şarj edilmesi gerekmeyen cep telefonları ve sonsuza kadar uçabilen drone'lar hayal ediyor. Betavolt'un iddiasına göre, katmanlı tasarımı aynı zamanda ani güç karşısında alev almayacağı ya da patlamayacağı anlamına gelirken, -60 ila 120 santigrat derecede değişen sıcaklıklarda da çalışabiliyor.

Radyasyon içermiyor

Şirket, "Betavolt'un geliştirdiği atom enerjisi bataryası kesinlikle güvenli, harici radyasyon içermiyor ve insan vücudundaki kalp pilleri, yapay kalpler ve koklealar gibi tıbbi cihazlarda kullanıma uygun" dedi.

Atomik enerji bataryaları çevre dostudur. Bozunma döneminden sonra 63 izotop, radyoaktif olmayan ve çevre için herhangi bir tehdit veya kirlilik oluşturmayan sabit bir bakır izotopuna dönüşüyor

Bakmadan Geçme