• Haberler
  • Gündem
  • Şimşek: Asgari Ücret AK Parti Hükümetlerinde Dolar Bazında Ciddi Oranda Arttı

Şimşek: Asgari Ücret AK Parti Hükümetlerinde Dolar Bazında Ciddi Oranda Arttı

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, katıldığı televizyon programında ekonomik gündeme ilişkin açıklamalarda bulunuyor..

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT-Habertürk canlı yayınında ekonomideki gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı.

GÜÇLÜ BİR KAYNAK GİRİŞİ OLDU

Türkiye'nin gri listeden çıkmasının bir ekip çalışması olduğunu belirtti. İçişleri ve Adalet Bakanlıklarının desteği olmadan bu başarı elde edilemezdi. Amaç, Türkiye'nin güvenilir olduğunu ortaya koymaktı. Son aylarda güçlü bir kaynak girişi yaşandı ve rezervler 78 milyar dolara ulaştı.

ENFLASYONU KALICI OLARAK DÜŞÜRECEĞİZ

Bu kaynakların yönetimi için TL basılıyor, bu da dezenflasyon sürecini tehdit edebiliyor. Swap hariç net rezervler 12 milyar dolara yükseldi ve döviz rezervleri endişe kaynağı olmaktan çıktı. Liradaki değerleme ve enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesi hedefleniyor. Enflasyon düştükçe kurda nominal bazda istikrar sağlanacak. Moody's, gri listeden çıkışın olumlu etkiler yaratacağını değerlendiriyor. Gri listeden çıkış sonrası Moody's'in olumlu değerlendirmesiyle fon akışının güçlendiği belirtildi.

CARİ AÇIKTA ÖNEMLİ BİR AZALMA VAR

Türkiye'nin gri listeden oybirliğiyle çıkarıldığını belirtti. Terörizmin finansmanıyla mücadeleyi öncelik haline getirdiklerini ve MASAK'ın idari kapasitesinin geliştirileceğini vurguladı. Yapay zekanın bu noktada devreye alınacağını belirten Şimşek, terörizmin finansmanıyla mücadelede başarılı olduklarını ve bu başarıyı sürdüreceklerini ifade etti.

Şimşek, cari açıkta başarı sağlandığını ve bunun kalıcı hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Geçen Mayıs ayında yıllık cari açığın 57 milyar dolar olduğunu, bu Mayıs ayında ise 26 milyar dolara düşeceğini belirtti. Programın temelinde rasyonel politikalar ve yapısal reformların yer aldığını, bunun yatırımcı güvenini ve reel kurda istikrarı getirdiğini ifade etti.

EYT'NİN YILLIK MALİYETİ 724 MİLYAR TL

EYT'nin maliyetine de değinen Şimşek, geçen sene seçimden önce muhalefetin popülist iteklemesiyle EYT'nin geçtiğini ve yıllık maliyetinin 724 milyar TL olduğunu belirtti. Bütçe dengelerinin iyileşmesinde oldukça mesafe kat ettiklerini ancak kat edilecek yolun olduğunu vurguladı. Gelecek sene bütçe açığının milli gelire oranını yüzde 3'ün altına çekeceklerini açıkladı.

KESİNTİSİ OLARAK DÜŞÜŞ VAR

Üçüncü dengesizlik büyümedeki dengesizlikti. Büyümede yeniden dengelenmeyi sağladık. Enflasyonun ana kaynağı iç talep kaynaklı büyüme. KKM'de 44 haftadır kesintisiz olarak düşüş var. Bu durum para politikasının çalışmasını engelleyen bir faktör. KKM'yi giderek bir sorun olmaktan çıkarıyoruz. Bugün itibariyle şirketlerin KKM'deki vergi avantajı son buldu. Artık şirketler için bir istisna yok. Bireylerin KKM'den kazandıkları da vergiye tabi olacak. KKM'den çıkış hızlanacak.

VATANDAŞIMIZ ENFLASYONUN DÜŞMESİNİ HİSSETMEYE BAŞLAYACAK

Vatandaşımız enflasyon düşüşünü hissetmeye başlayacak. Aslında hissediyor. Her sene ortalama 690 bin vatandaşımıza istihdam sağlamışız. Bu olmadan ekonomide refah olmaz. Mayıs ayında baktığınız zaman enflasyon yükseldi diyebilirsiniz Yüzde 75,5’luk bir enflasyon. Fakat o 12 aylık enflasyon. Piyasa 24 ay içerisinde enflasyon yüzde 20’ye düşecek diyor. Biz ise bu sene sonunda en kötü ihtimalle Merkez Bankası 38 olur ancak 42’ye kadar yolu var diyor. Önemli olan bu sene sonunda 40 civarına düşmesidir.

ASGARİ ÜCRET ARTMIŞ OLACAK

Bizim için önemli olan dengesizliklerin giderilmesi ve bunu da kalıcı hale getirmek. Vatandaşımız bize inansın. Evet kolay bir süreç değil bu. Türkiye'nin sorunlarına kolaycı çözümler yok.

Vatandaşımızı enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyeceğiz. Asgari ücret AK Parti hükümetlerinde dolar bazında ciddi oranda arttı. Haziran 2024 itibariyle asgari ücret 524 dolar. Bu sene reel olarak asgari ücret artmış olacak. Asgari ücret yılbaşında yüzde 49 arttı. İlk 6 ayda enflasyon yüzde 20'lerde olacak. Yıl sonunda enflasyon piyasanın beklediği gibi olsa bile yüzde 42-43'lerde olacak. Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye'de asgari ücret düşük değildir.

Asgari ücreti vergi dışında bıraktık. Bu sene bunun bütçeye maliyeti 670 milyar TL.EYT ile birlikte emekli başına çalışan sayısı 1,5 seviyelerine indi.

Enflasyon yavaşlayacak, vatandaşlarımıza reel büyümeden pay vermeye devam edeceğiz. Sabırla yola devam edersek bu enflasyonu düşüreceğiz. Bütün kesimlerin bir süre sabır göstermesi gerekecek. 2025'ten itibaren küresel finansal koşullar elverişli olacak. Bu dış kaynak noktasında elimizi güçlendirecek.

TÜRKİYE'DE ASGARİ ÜCRET DÜŞÜK DEĞİL

Yıl sonunda enflasyon piyasanın beklediği gibi olsa bile yüzde 42-43'lerde olacak. Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde. Türkiye'de asgari ücret düşük değildir. Asgari ücreti vergi dışında bıraktık. Bu sene bunun bütçeye maliyeti 670 milyar TL. EYT ile birlikte emekli başına çalışan sayısı 1,5 seviyelerine indi.

"BİZİM TERCİHİMİZ VERGİLENDİRİLMEYEN ALANLARDAN VERGİ ALMAK"
Türkiye'nin vergilerinin gelire oranı yüzde 21 bile değil. OECD'de en düşük vergi yüküne sahip ikinci ülkeyiz. Türkiye'de dolaylı vergilerin milli gelire oranı yüzde 9,1. AB'de bu oran yüzde 13,6. OECD ülkelerinde yüzde 10,5. Burada sorun doğrudan vergi gelirlerinin düşük olması. Esas oraya odaklanıyoruz. Bizim tercihimiz vergilendirilmeyen alanlardan vergi almak, yeni bir vergi yükü getirmek değil. Koparılan yaygaralar doğru değil.

GYO'LARIN VERGİ İSTİSNALARINI KALDIRMAYI DÜŞÜNÜYORUZ

Bu vergi paketinde ne yapıyoruz. Çokuluslu şirketlere yüzde 15 asgari kurumlar vergisi getiriyoruz. Yurt içinde asgari kurumlar vergisi çalışıyoruz. Kuyumcunun beyan ettiği aylık matrah geçen sene 16 bin TL seviyesinde. Bütün bu alanlarda yetki alıp, hasılat tespiti yapacağız, hasılata aykırı beyanlardan izahat isteyeceğiz, sonrasında harekete geçeceğiz. Kayıt dışılıkla mücadele edeceğiz. GYO'ların vergi istisnalarını kaldırmayı düşünüyoruz. Yap-işlet-devret şirketlerine yüzde 30 vergi düşünüyoruz. Bu pakette değil ama belki bir sonraki pakette Borsa kazançlarının vergilendirilmesini çalışıyoruz.

VERGİ KAÇIRMANIN CEZALARI ARTARACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetimlerinin sıkılaştırılacağını ve vergi kaçırmanın cezalarının artırılacağını açıkladı. Yapay zekanın vergi denetimlerinde daha fazla kullanılacağını belirten Şimşek, vergi denetim elemanları için tüm teknolojilerin devreye alınacağını söyledi. Yurt dışı çıkış harcıyla ilgili taslağın henüz son halini almadığını ifade ederek, vergi taslağının halen geliştirme aşamasında olduğunu dile getirdi. Ayrıca, asgari kurumlar vergisi konusunu iş dünyasıyla görüşeceklerini ve sermaye kazançlarının ilave vergilendirilmesi üzerinde çalışmalar yapacaklarını belirtti.

Şimşek, borsa konusunun bu paketin dışında olduğunu ancak vergilendirilmeyecek alan bırakılmayacağını vurguladı. Kamu çalışanlarının birden fazla görevde bulunması durumunda tek maaş alacaklarını ve bu maaşa bir limit getirileceğini açıkladı.

Ekonomik önlemler ve enflasyonla ilgili olarak ise, uzun vadeli enstrümanlara yönelişin artacağını belirten Şimşek, enflasyonun düşmesiyle birlikte programa olan güvenin artacağını söyledi. Enflasyonda ilk düşüşü Haziran ayında görebileceklerini belirten Bakan, esas düşüşün Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında gerçekleşeceğini ve Eylül'de enflasyonun yüzde 40'lı rakamları görebileceğini ifade etti.

 

Bakmadan Geçme