Sivas Katliamı Nedir? Madımak Otelinde Neler Yaşandı?
Sivas'ta 2 Temmuz 1993 tarihinde yaşanan ve Türkiye tarihinin en büyük acılarından birisi olarak tarihe geçen kamuoyunda Sivas Katliamı, Madımak Katliamı ve Sivas Olayları gibi isimlerle bilinen vahşetle ilgili hazırlanan raporda çarpıcı bilgiler yer alıyor.
Anadolu'nun göz bebeği illerinden birisi olan Sivas, 31 yıl önce bugün hafızalardan asla silinmeyecek bir katliamı yaşadı.
Sivas'ta 2 Temmuz 1993 tarihinde yaşanan olayın üzerinden 31 yıl geçti. Yazar ve sanatçılardan oluşan 33 kişi Sivas’ta kaldığı otelde yakılarak öldürüldü. Olaylar sonucunda 2 otel görevlisi ile 2 gösterici de hayatını kaybederken toplamda 37 kişi yaşamını yitirmişti.
2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’ta bulunan çoğunluğu Alevi ve sol görüşlü 51 kişilik grupta Aziz Nesin, Metin Altıok, Hasret Gültekin, Asım Bezirci ve Nesimi Çimen gibi tanınmış isimler de bulunuyordu.
Pir Sultan Abdal Şenlikleri için kentte bulunan, şehrin merkezi ve en büyük otellerinden birisi olan Madımak Oteli'nden konaklayan yazar, şair, düşünür ve sanatçılar, etkinlikleri ilk gününe katıldıktan sonra başlarına geleceklerden habersiz otelde ikinci gün etkinliklerini beklemeye başladı.
Dört gün sürecek şenliklerde söyleşiler düzenleyecek, kitaplarını imzalatacak ve şarkılar söyleyecek olan grup sadece ilk gün etkinliklerini gerçekleştirebildi. Şenliğin ikinci günü olan ve cuma gününe denk gelen 2 Temmuz’da namaz çıkışı toplanan bir grup etkinliğin yapıldığı alana yürümeye başladı.
Sayıları giderek artan gruba herhangi bir müdahale olmazken akşam saatlerine doğru kalabalık 15 bin kişiyi buldu. Binlerce kişi otelin önünde sloganlar eşliğinde binayı taşladı ve camlar kırıldı. Birkaç saat içinde otel önündeki araçlar ateşe verildi ve son olarak otelden de alevler yükselmeye başladı.
37 kişiye mezar olan olaylarla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu Kuruldu.
SİVAS OLAYLARI YÖNETİCİLERİN HATASI VE TEDBİRSİZLİĞİNDEN KAYNAKLANDI!
Meclis, Sivas'taki olaylardan 4 gün sonra 'Sivas Olaylarını Araştırma Komisyonu' kurdu. Sivas'a giderek rapor hazırlayan komisyon üyeleri, şehir dışından gelen, eylemci topluluğu yönlendiren çekirdek bir provokatör gruba dikkat çekti.
Ayrıca komisyon, başta vali olmak üzere Sivas'taki yöneticileri 'basiretsiz, kararsız ve öngörüsüz' olarak rapor etti.
2 Temmuz 1993'te Sivas'ta 37 kişinin katledildiği olayları araştırmak üzere 6 Temmuz 1993'te DYP, ANAP, SHP, Refah Partisi ve CHP'nin önergeleri birleştirilerek Meclis Sivas Olaylarını Araştırma Komisyonu kuruldu.
Başkanlığını DYP Nevşehir Milletvekili Osman Seyfi'nin yaptığı komisyonun raporunda Sivas olaylarıyla ilgili çarpıcı bilgiler yer alıyor.
Sivas'a gidilerek ve taraflar dinlenerek hazırlanan raporun sonuç bölümünde, "Olayların öncesinde, başlangıcında, gelişmesinde ve müessif bir şekilde sonuçlanmasında Sivas'taki yöneticilerin basiretsizliği, kararsızlığı ve aczinin bulunduğu tespit edilmiştir." deniliyor.
Raporda, "il yönetimindeki idarecilerin olayın mezhep çatışması neticesini vereceği şeklindeki hatalı bir değerlendirme yaparak, yeterli güç olduğu halde uzun süre eylemcileri durdurarak dağıtmadığı; eylemcileri bir arada tutmaya özen göstererek eyleme iyice şartlanmalarına yol açtığı" kaydediliyor.
Raporda, "Komisyon, Sivas halkının devletimizin yanında ve destekleyicisi olduğunu, tahrik ve provokasyonlarla çıkan olayların önlenememesinin Sivas'taki yöneticilerin hatası ve tedbirsizliğinden kaynaklandığını tespit etmiştir." ifadesi kullanılıyor.