Son 2 Ayda Türkiye'den İsrail'e 701 Gemi Gitti

Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Türkiye limanlarından İsrail'e 7 Ekim-31 Aralık 2023 tarihleri arasında 701 geminin sefer yaptığını açıkladı.

Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Gazeteci Kemal Öztürk'ün sorularını yanıtladı. Uraloğlu, Türkiye limanlarından İsrail'e 2 ayda 701 geminin gönderildiği açıkladı. Türkiye’den İsrail’e her gün ortalama 8 gemi giderken, Uraloğlu'nn açıklamasına göre Filistin’e sadece üç gemi insani yardım gönderildi.

Uraloğlu, "Türkiye limanlarından İsrail limanlarına giden gemiler konusu çok konuşuluyor. Bu konuda çeşitli rakamlar dile getiriliyor ama en doğru rakamlar sizin bakanlığınızda sanırım. Türkiye’den günde kaç gemi İsrail limanlarına gidiyor?" sorusuna "7 Ekim-31 Aralık 2023 tarihleri arasında, Türkiye limanlarından İsrail’e 701 gemi sefer yapmıştır. Bu da günde ortalama 8 gemiye tekabül etmektedir. Bu rakamlar gerek ülkemizden direk İsrail limanına giden, gerekse transit olarak bizim limanımıza uğrayarak İsrail’e giden gemi sayısının toplamıdır." diye yanıt verdi.

Günde 8 geminin gittiğini söyleyen Uraloğlu, kaçının transit kaçının yük gemisi olduğu sorusuna ise "Yaklaşık olarak üçte biri transit, üçte ikisinin ilk kalkış yeri Türkiye diyebiliriz. Yani Türkiye’den 7 Ekim’den bu yana 480 gemi direk, 221 gemi transit olarak İsrail’e gitti." dedi.

GEMİLER HANGİ YÜKLERİ TAŞIYOR?

Bakan Uraloğlu “Giden malların içeriği ile ilgili bakanlığınızın bilgisi var mı?” sorusuna ise “Biz gemi trafiğini yönetiyoruz. Doğrudan giden malların kontrolü Ticaret Bakanlığımız, Gümrükler tarafından yapılıyor” cevabı verdi. 

Bakan, bir önceki yıla göre İsrail limanlarına giden gemilerde toplam yüzde 30’luk bir düşüş olduğunu, toplamda 2.8 milyon ton mal taşınırken, bugün 1.9 milyon ton mal taşındığını kaydetti.

Bakan Uraloğlu, Türkiye'den Gazze’ye üç gemi insani yardım gönderildiğini açıkladı.
 

Bakmadan Geçme