• Haberler
  • Gündem
  • Süleyman Soylu'nun Dokunulmazlığı Kaldırılabilir mi? Meclis'in Bunun İçin Yetkisi Var mı?

Süleyman Soylu'nun Dokunulmazlığı Kaldırılabilir mi? Meclis'in Bunun İçin Yetkisi Var mı?

Eski İçişleri Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu yasama dokunulmazlığının kaldırılması için Meclis Başkanlığına başvurdu. Flaş gelişmenin ardından kamuoyunda Süleyman Soylu'nun dokunulmazlığı kaldırılabilir mi? Soylu'nun dokunulmazlığının kaldırılabilmesi için ne gerekiyor? Sorusunun cevabı merak konusu oldu.

Bakanlığı döneminde ve bakanlığı bıraktıktan sonra yaptığı açıklamalarla, birlikte isminin zikredildiği insanlarla sürekli gündemde olan Eski İçişleri Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu, dokunulmazlığının kaldırılması ve hakkındaki iddiaların araştırılması için meclise dilekçe verdi.

Peki Süleyman Soylu'nun dokunulmazlığı kaldırılabilir mi? Soylu'nun dokunulmazlığının kaldırılması için neler yapılması gerekiyor? Kamuoyunun en çok merak ettiği soruların başında bu geliyor.

SÜLEYMAN SOYLU'NUN DOKUNULMAZLIĞININ KALDIRILABİLMESİ İÇİN ATILMASI GEREKEN ADIMLAR NELER?

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde bakanların savcılar tarafından sorgulanması diye bir uygulama yok. Bakanların bakanlık yaptığı dönemdeki iş ve işlemleriyle ilgili yargılanabilecekleri tek yer Anayasa Mahkemesi'nin Yüce Divan sıfatıyla yargılamalarıdır. Oraya gidebilmenin yolu ise 301 milletvekilinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne ilgili bakan hakkında bir soruşturma önergesi vermesi gerekiyor.

EN AZ 400 MİLLETVEKİLİ GEREKİYOR

ilk olarak TBMM'de 301 milletvekilinin imza toplayıp, ilgili bakan hakkında soruşturma açılmasını talep etmesi gerekiyor.

301 başvurudan sonra 360 milletvekilinin ilgili bakanın soruşturulmasıyla ilgili bir komisyon kurulmasına karar vermesi gerekiyor. 359 milletvekili evet dese dahi, ilgili bakan Anayasa Mahkemesi'nde yargılanmayla ilgili komisyona havale dahi edilemiyor.

360 milletvekili bulunsa dahi ilgili bakan hakkında bir Meclis Soruşturma Komisyonu kurulur. Toplanan deliller genel kurula gelir. İlgili bakanın kendisini aklaması için Yüce divanda yargılanabilmesi 400 milletvekilinin oy kullanmasına bağlı. Yani Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 399 milletvekili ilgili bakanın suç işlediğine dair şüpheler var. Yüce divana gitsin diye oy kullansa dahi ilgili bakan yüce divana gidemiyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 400 milletvekilinin kabul oyu olmadığı müddetçe hiçbir bakanın hiçbir suçtan sorgulanma gibi bir durumu söz konusu değil.

Bakmadan Geçme