Suudi Arabistan Atatürk'e neden izin vermedi? İşte sebebi
Süper Kupa Finali için Suudi Arabistan'a giden Fenerbahçe ve Galatasaray Atatürk'e yapılan engellemeler sonrasında sahaya çıkmayarak Türkiye'ye dönme kararı aldı. En başından beridir tartışma konusu olan Arabistan kararının yanlışlığı bir kere daha ortaya çıkarken Suudi Arabistan'ın Atatürk için neden engel koyduğu merak konusu oldu.
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da saat 20.45'te oynanması planlanan maça saatler kala, Atatürk krizi yaşandı. Yaşanan krizin ardından Galatasaray ile Fenerbahçe arasından oynanacak Süper Kupa finali iptal edildi.
Fenerbahçe ve Galatasaray arasındaki Süper Kupa maçı, Suudi Arabistan'da yaşanan “Atatürk” krizi sonrası iptal edildi. Suudi yetkililerin, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın Atatürk tişörtleriyle sahaya çıkmasına izin vermemesi üzerine, iki kulüp yöneticileri maça çıkmama kararı aldı.
Fenerbahçe ve Galatasaray cephesi, sahaya Atatürk'ün "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" ve "Ne Mutlu Türküm Diyene" sözlerinin yer aldığı pankartlarla sahaya çıkmak istedi.
Ancak Suudi yetkililer, siyasi mesaj kaygısı nedeniyle bu talebe olumsuz yanıt verdi. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç ve Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, yaşanan krizin ardından toplantı yapma kararı aldı.
O sırada, maçı yönetecek hakemler stada doğru yola çıkarken, mücadelenin oynanacağı iddia edildi. Ama Fenerbahçe ve Galatasaray yönetimi, maç ısınmasına Atatürk tişörtüyle çıkılmasına izin verilmemesi halinde maçı oynamayacakları restini çekti.
Yaşananların ardından iki takım oyuncuları kaldıkları otelden çıkıp maçın oynanacağı stada doğru yola çıkmak üzereyken, otele geri döndüler. Alınan karar neticesinde, Fenerbahçe ve Galatasaray Süper Kupa maçı için sahaya çıkmama kararı aldılar.
ARABİSTAN NEDEN ATATÜRK'E İZİN VERMEDİ!
Suudi Arabistan'ın yönetiminde bulunan Vahhabiler'in inanışına göre Atatürk insanlar tarafından aşırı derecede yüceltildiği için ve ölülerin kabrinin yapılmasının Vahhabi inanışa göre yasak olmasına rağmen Atatürk'ün Anıtkabir'de bulunmasının bu inanışa aykırı olması Atatürk ile alakalı tişört veya pankarta izin vermedi.
Suudilerin inancına göre;
Mezarlar üzerine yazı yazdırmak, türbe yaptırmak ve saire de şirk ve ilhâda vesîle olan en kötü fiillerdir. Bu sebepten mezar ziyareti ve türbe yapımı, ne şekilde olursa olsun, kesinlikle yasaklanmalıdır. Böylece ölülere niyaz, tevessül, müneccimlere, kabirlere ve falcılara inanmak tamamen bid’attir(dine aykırıdır).
Bu nedenle peygamber efendimizin sahabelerinin, kızının ve eşlerinin kabirlerinin olduğu cennetül baki mezarlığında hiç bir mezarın mezar taşı bulunmaz ve dümdüzdür.