Tamer Karadağlı ve Tan Sağtürk meclise neden gitti?

Mecliste görüntülenen usta oyuncuların neden orada oldukları merak konusu oldu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçeleri görüşüldü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçe görüşmelerine Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı ile Devlet Opera Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Tan Sağtürk de katıldı.

 

TAMER KARADAĞLI KİMDİR?

1967 yılında Ankara'da doğdu. Azerî kökenli olan ailesi Kars'ın Sarıkamış ilçesindendir.Çocukluk döneminde ailesi ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti, ilkokula orada başladı.

Ailesinin Türkiye'ye dönmesi üzerine eğitimine TED Ankara Kolejinde devam eden Karadağlı, bu okulda öğrenciyken sahnelenen Kral ve Ben oyununda yer aldı ve oyuncu olmaya karar verdi. Liseye başladığı sene ABD'ye döndü, 18 yaşında Türkiye'ye geri gelerek lise öğrenimini Çankaya Lisesinde tamamladı.

Liseden mezun olduktan sonra iki yıl Ankara Amerikan Kültür Merkezi'nde İngilizce öğretmenliği yaptı. Sinema oyuncusu olmak amacıyla tiyatro eğitimi almak için konservatuvara, ardından Shakespeare'in Kuru Gürültü oyununa hazırlanarak Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Bölümüne başvurdu. Bu bölümde yüksek öğrenimi tamamladı.

Öğrencilik yıllarında film seslendirmeleri yapmaya başladı. Yaşamı boyunca aralarında Clint Eastwood, Harrison Ford, George Clooney, Russell Crowe, Kevin Costner, Michael Madsen, Antonio Banderas'ın bulunduğu birçok yabancı oyuncunun Türkçe seslendirmesini yaptı.

İlk kez 1992 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu'nda sahnelenen “'Uyarca” adlı oyununda profesyonel olarak sahneye çıktı. Tiyatro yaşamında rol oynadığı oyunlarda bazıları şunlardır: "Cahide ve "Fehim Paşa Konağı” müzikalleri, "Dolu Düşün Boş Konuş", "Saat 9:05", "Bir Yaz Dönümü Gecesi Rüyası", "İkinin Biri".

Birçok televizyon dizisinde dizi oyunculuğu yapan Karadağlı, Ferhunde Hanımlar dizisiyle tanındı. 2002 yılından itibaren 17 yıl boyunca Türk televizyonlarında yayımlanan Çocuklar Duymasın adlı aile dizisinde Taşfırın erkeği Haluk rolünü canlandırdı.

Resmî Gazete'de 11 Ağustos 2023 tarihinde yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Devlet Tiyatroları genel müdürlüğüne getirildi.

 

TAN SAĞTÜRK KİMDİR?

Tan Sağtürk (d. 14 Temmuz 1969, İzmir); Türk balet, dizi oyuncusu, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü.

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Yüksek Bale Bölümü mezunudur. Fransız Genç Balesi Le Jeune Ballet De France, Fransız Devlet Balesi Ballet National De France başdansçısı, İstanbul Devlet Opera ve Balesi başdansçılığı, Diyarbakır, Mardin, Gaziantep, Kayseri, İstanbul, Ankara, İzmir, Kıbrıs bale ve dans okulları kurucusudur. Tan Sağtürk Bale ve Dans Eğitim Merkezi’ni açtı. Fransız Devlet Balesine yapılmış Soude-ve Je ne Regrette Rien (Edit Piaf) adlı yapıtı bulunmaktadır.

Antalya ve İzmir Devlet Opera ve Balesinde koreografisini yaptığı "Kalp Sesi Projesi" adlı yapıtı sahnelendirdi. FOX'ta yayımlanan Bez Bebek adlı dizide Hakan karakterini canlandırdı ve TV reklamlarında rol almıştır. Aynı zamanda Göztepe taraftarıdır.[kaynak belirtilmeli]

15 Eylül 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü oldu. Tan Sağtürk kurumda genel müdürlüğe atanan ikinci bale kökenli sanatçı oldu. İlki Meriç Sümen'di.

Bakmadan Geçme